banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Layla M. wint Duitse mensenrechtenprijs

29 juni 2017

Het drama Layla M. van Mijke de Jong over een jonge moslima uit Amsterdam-West werd deze week in München bekroond met de Fritz Gerlich Prize.

Layla M. gaat over een moslimmeisje uit Amsterdam-West (indrukwekkend gespeeld door debutante Nora El Koussour) dat langzaam radicaliseert, ondanks het feit dat zij uit een goed geïntegreerde familie uit de middenklasse komt.
Het drama werd geregisseerd door Mijke de Jong, die samen met Jan Eilander ook het scenario schreef.

De Fritz Gerlich Prize wordt jaarlijks tijdens het Filmfest München uitgereikt aan een film of documentaire die op toegankelijke wijze een actueel maatschappelijk thema op het gebied van mensenrechten of intolerantie onder de aandacht weet te brengen.

Het beeldje is vernoemd naar Fritz Gerlich, een katholieke journalist die al begin jaren dertig in kritische artikelen tegen de opkomst van Hitler ageerde. Gerlich werd op 30 juni 1934 in het concentratiekamp Dachau gefusilleerd, nadat hij een jaar eerder was opgepakt. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Layla M. had een veelbesproken openingsweekend in november 2016. Voor het eerst waren de zalen in Pathé De Munt in Amsterdam en Pathé Spuimarkt in Den Haag uitverkocht voor een relatief kleine Nederlandse film.

Ook in het buitenland doet het drama goede zaken. Er werden tot nu toe prijzen gewonnen op festivals in Ierland (Kilkenny), Amerika (Philadelphia) en Frankrijk (Les Arcs).

Layla M. wordt ook gezien als een van de grote kanshebbers bij de Gouden Kalveren-uitreiking op het Nederlands Film Festival dat van 20 tot en met 29 september 2017 in Utrecht plaatsvindt.

Layla M. ging op 17 november 2016 in première en werd uitgebracht door Cinemien. Tot 1 januari 2017 werden 32.272 bezoekers geteld.


Nora El Koussour in en als Layla M. / Cinemien

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180