banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Lintje voor Leo Hannewijk

10 juni 2016

Met zijn Film by the Sea-filmfestival gaf hij het culturele leven in Zeeland een enorme impuls. Daarvoor werd Leo Hannewijk deze week tijdens de Amuse van het komende Film by the Sea benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor de ontwikkeling van de (film)cultuur in Zeeland.

In het CCXL theater in Vlissingen ontving Leo Hannewijk de onderscheiding uit handen van de commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman.  Hannewijk was in 1999 één van de oprichters van Stichting Film by the Sea. De commissaris refereerde aan de inspanningen van Hannewijk ‘waarmee dit festival kon uitgroeien tot wat het nu is: een toonaangevend en onderscheidend internationaal festival met sterke nationale, lokale en regionale verbindingen’.

Kenners prijzen Hannewijk vooral om zijn gedrevenheid om mooi product te vinden. Met als insteek boekverfilmingen, al zijn niet alle FbtS-films gebaseerd op een roman. Ook bijzondere producties, die vaak niet eens een distributeur vinden in Nederland, zet hij op het programma. Tevens slaagt hij er iedere editie weer in  (internationale) celebrity’s naar Vlissingen te halen.

De achttiende editie van Film by the Sea vindt plaats van 9 tot en met 18 september. Behalve het uitreiken van de onderscheiding werden tijdens de Amuse ook de namen van de vakjury van de komende editie bekendgemaakt én werd het nieuwe festivalaffiche (van Ruden Riemens) onthuld.

De jury staat voor de derde keer onder leiding van Adriaan van Dis. Hij zal samen met mede-juryleden Saskia Noort, Winnie Sorgdrager, Yentl Schieman, André van Duren, Annelies Verbeke en Jaap Robben beslissen welke van de twaalf boekverfilmingen het meest geslaagd is. 

Poster Film by the Sea 206Affiche Film by the Sea 2016, ontworpen door Ruden Riemens / Foto’s: Film by the Sea

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN