banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Nederlands Film Festival van start

24 september 2015

In een bomvol Beatrixtheater in Utrecht is gisteravond de 35e editie van het Nederlandse Film Festival van start gegaan. Utrecht is weer tien dagen lang het middelpunt van het jaarlijkse feest van de Nederlandse filmindustrie.

Over de rode loper ging de crème de la crème van de Nederlandse filmindustrie die persoonlijk welkom werd geheten door directeur Willemien van Aalst en bestuursvoorzitter Emile Fallaux. Onder hen ook de ministers Bussemaker ( OCenW) en Plasterk. 

In haar openingsspeech lichtte van Aalst toe waar het festival zich dit jaar heeft vernieuwd. Het thema dit jaar is Grenzeloos Nederlands. De Nederlandse film slaat de vleugels wereldwijd uit en is er succesvol. Cameraman Hoyte van Hoytema, kostuumdesigner Jany Temine en productiondesigner Jan Roelfs zijn voorbeelden van succesvolle Nederlanders in het buitenland en eregasten tijdens het festival. Jany Temine sprak on screen levendig over haar beginjaren bij de Nederlandse film. Van haar kleding is in Utrecht dezer dagen ook een expositie te bewonderen. link speech Van Aalst

Prijzen en Gouden Kalveren

De makers van Gooische vrouwen 2 kregen de speciale ereprijs voor het vakmanschap van de best bezochte Nederlandse filmproductie. Meer dan twee miljoen mensen bezochten de film. Scenarist Frank Houtappels en actrice Susan Visser namen de prijs namens cast en crew in ontvangst,

Burgemeester van Zanen van Utrecht reikte de filmprijs van de stad Utrecht uit aan de jonge regisseur Jona Honer. Aan de prijs is een bedrag van € 5.000,== verbonden. Honer won de prijs voor het beste filmdebuut voor zijn korte documentaire De alchemisten. 

Minister Bussemaker memoreerde in haar speech de eigenheid van de Nederlandse film. Op vele buitenlandse festivals worden filmprijzen gewonnen. Bussemaker mocht namens het Festival het Gouden Kalf voor de filmcultuur uitreiken aan EYE directeur Sandra den Hamer. 'Den Hamer was jarenlang de drijvende kracht en directeur van het International Film Festival Rotterdam. Zij stond aan de wieg van de Cinemart en het Hubert Bals Fonds, twee unieke initiatieven die Nederland als land voor internationale artfilmproducties op de kaart zetten en overal navolging kregen', aldus het juryrapport. Lees hier het vlammend dankbetoog van Den Hamer.


J. Kessels (Frank Lammers en Fedja van Huêt)

Na alle speeches was het tijd voor de wereldpremière van Erik de Bruyn's roadmovie J. Kessels met in de schitterende hoofdrollen Fedja van Huêt en Frank Lammers. 

Filmpje nu.nl van de rode loper.

Het Nederlands Film Festival duurt nog tot en met 2 oktober Dan vindt tijdens het slotgala de uitreiking van de Gouden Kalveren plaats. 

www.nederlandsfilmfestival.nl

#NFF2015 filmfestival.nl

 

lees meer

Riet Zegers

Riet Zegers is uitgever van Holland Film Nieuws en verantwoordelijk voor de eindredactie en advertentieverkoop. Met haar bedrijf Filmplan verzorgt zij de programmering van diverse bioscopen en filmtheaters door het hele land. Daarnaast houdt Filmplan zich bezig met een breed scala aan filmgerelateerde projecten (o.a. het uitgeven van het adresboek).
Website www.filmplan.nl / Linkedin riet-zegers

Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px