banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Nederlandse docu genomineerd voor EFA Award

05 november 2017

De nominaties voor de 30-ste editie van de European Film Awards zijn bekend. In de categorie beste documentaire staat een Nederlandse docu, en ook twee Nederlandse coproductes zijn genomineerd.

Stranger in Paradise mag dan een Engelstalige titel hebben, de maker is van Nederlandse afkomst: Guido Hendrikx maakt met zijn docu over de vluchtelingenproblematiek in Europa kans op een European Film Award in de categorie beste documentaire.

Stranger in Paradise was de openingsfilm van het IDFA van vorig jaar en ontving daar de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary. Een van zijn concurrenten is La Chana, de docu over de oudere maar nog immer flamboyante flamencodanseres won op het International Documentary Film Fetival vorig jaar de publieksprijs.

De Nederlandse coproductie King of the Belgians maakt kans op de onderscheiding beste Europese komedie en ook in de categorie beste Europese korte film kan Nederland als coproducent van de film Information Skies (24 min.) scoren.

In de categorie beste film zijn onder andere festivalfavorieten Loveless (juryprijs in Cannes), The Other Side of Hope (beste regie in Berlijn) en The Square (winnaar van Cannes) genomineerd.

Voor beste Europese animatie zijn o.a. Loving Vincent en Louise en Hiver genomineerd.

Bij de actrices vallen de namen van oudgedienden Juliette Binoche (Un beau soleil intérieur) en Isballe Huppert (Happy End) op, maar ook de jonge Paula Beer en Florence Pugh, die grote indruk maakten in respectievelijk Frantz en Lady Macbeth, hebben een nomintaie.

Voor beste acteur maken onder anderen Colin Farrell (The Killing of a Sacred Deer), Jean-Louis Trintignant (Happy End) en Nahuel Pérez Biscayart (120 BPM) een kans.

Het Hongaarse drama On Body and Soul (Gouden Beer Berlijn) en de Zweedse film The Square kregen de meeste nominaties (beste film, regisseur en scenarioschrijver).

Voor de hele lijst klik hier.
De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de 30-ste editie van de  European Film Awards die op zaterdag 9 december in Berlijn plaatvindt.

Loving Vincent, Louise en Hiver, Loveless, 120 BPM en Un beau soleil intérieur draaien momenteel in de Nederlandse bioscopen. The Square is vanaf 9 november te zien; Happy End vanaf 16 november; The Killing of a Sacred Deer vanaf 29 november en On Body and Soul gaat op 14 december draaien.

 

Stranger in Paradise / Cinema Delicatessen 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
LadyBird