banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Nederlandse korte film beleeft première in Cannes

23 mei 2017

Er mogen dan geen lange Nederlandse speelfilms op het filmfestival in Cannes draaien, er draait wel een korte. Donderdagochtend gaat Stijn Bouma’s Lejla in première, die werd geselecteerd voor het Cinéfondation-programma.

In 2014 kwam hij als bezoeker in Cannes, en droomde ervan daar ooit ook als filmmaker te mogen komen. Die droom kwam voor Stijn Bouma (26) eerder uit dan verwacht. Overmorgen wordt zijn korte film Lejla (22 minuten) gedraaid, die samen met vijftien andere korte films werd gekozen uit ruim 2.500 inzendingen.

Het Cinéfondation-programma is een bijprogramma van het Cannes Filmfestival waarin internationaal talent van filmscholen zich kan presenteren.

Lejla gaat over een jonge vrouw die in Sarajevo een uitzichtloos leven leidt. Als ze verliefd wordt, moet ze belangrijke keuzes maken.

Bouma maakte de film in zijn tweede jaar aan de Film Factory in Sarajevo; opgericht door de Hongaarse cineast Béla Tarr. In een interview in de Volkskrant vertelde hij zich te hebben aangemeld nadat hij in een zwart gat was beland na zijn studie media en cultuur in Amsterdam en een groot fan van Tarr was. Hij kreeg les van onder anderen regisseur Carlos Reygadas (Stellet Licht) en Tarrs vaste cameraman Fred Kelemen. Tarr zelf was betrokken als mentor. Bouma: ‘Hij vond veel goed, maar ik kan nog leren acteurs de ruimte geven.’

Stijn Bouma is de enige Nederlandse regisseur met een film in Cannes dit jaar. In de Volkskrant zegt hij drie keer te zijn afgewezen door de Nederlandse Filmacademie ‘dus is het extra leuk dat ik via deze omweg in Cannes beland’.

Lejla, geschreven en geregisseerd door Stijn Bouma, is een coproductie van de Sarajevo Film Academy in Bosnië en Herzegovina en Alchemic Film in Nederland. De hoofdrollen worden gespeeld door Lejla Hadić, Vedad Terzić en Slobodan Čabaković.

 

Stijn Bouma (links) op de set van Lejla / Alchemic Film

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px