banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Nederlandse producties scoren op buitenlandse festivals

15 november 2017

Veel prijzen voor Nederlands filmtalent in het buitenland, deze week. Brimstone mocht een EFA in ontvangst nemen, en er was festivalsucces voor Unwanted, Liefde is aardappelen en De terugkeer van de wespendief.

Tijdens de eerste prijzenronde van de European Film Awards was er ook een onderscheiding voor Martin Koolhovens Brimstone. Bij het bekendmaken van de technische prijzen won Leendert van Nimwegen voor Beste Haar & Make-up. ‘Van Nimwegen geeft met zijn make-up en haar glans aan de personages, zowel goed als slecht, jong als oud, bij hun ontwikkeling door de film heen. Speels en kleurrijk, sober en sinister. De perfecte combinatie van haar & make-up is schitterend vormgegeven en maakt de karakters levensecht,’ aldus het juryrapport.

Van Nimwegen bevond zich in goed gezelschap, want veel Europese toppers (The Square, Loveless, A Monster Calls) wonnen technische prijzen. Brimstone doet niet mee met de prijs voor Beste Film, maar in de categorie Beste Documentaire zit wel een Nederlandse productie: Stranger in Paradise van Guido Hendrikx. De winnaar daarvan wordt op 9 december bekendgemaakt.

Tijdens de internationale lancering van de documentaire Liefde is aardappelen van Aliona van der Horst was er direct goed nieuws. Op Dok Leipzig won de film twee prijzen: de Interreligious Jury Award en een speciale vermelding van de Internationale Competitie. De film vertelt de geschiedenis van een Russische boerenfamilie onder het Stalinisme. De jury noemde Van der Horsts film ‘a moving and profound work of art, not without risking a pinch of irony and humour.' Liefde is aardappelen doet het momenteel goed in de filmhuizen, waar de Kristallen Film al binnen is gehaald. 

Dubbele winst was er voor Telefilm De terugkeer van de wespendief. Op het Slemani International Film Festival in Irak won het psychologisch drama van Stanley Kolk zowel de prijs voor Beste Film als die voor Beste Acteur: Benja Bruining. Hij speelt hierin een boekhandelaar die na getuige te zijn geweest van een zelfmoord eigen tragedie onder ogen komt. Editor Kolk (o.a. Penoza) maakte zijn regiedebuut met Wespendief. Hij baseerde zich op internationaal goed ontvangen graphic novel van Aimée de Jongh. De Telefilm is inmiddels uitgezonden.

En dan was er nog een prijs voor de Nederlands-Kosovaarse coproductie Unwanted van de hier woonachtige regisseur Edon Rizvanolli. Op het Tirana International Film Festival won het drama de scenarioprijs. ‘A perfectly built mechanism of time, mentality, drama, and characters, which astounds by its emotional intensity.’ Er was ook veel lof voor hoofdrolspeler Jason de Ridder, die tiener Alban speelt. Hij woont in Amsterdam maar krijgt steeds meer te maken met de oorlogstrauma’s van zijn gevluchte Albanese moeder. Unwanted draait momenteel in de bioscopen en is de inzending van Kosovo naar de Oscars.

Op weg naar de Oscars: Unwanted van Edon Rizvanolli / Mokum

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px