banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

NFF 2015: internationaal, interactief en interessant

07 september 2015

De details van het Nederlands Filmfestival nieuwe stijl werden afgelopen maandag gepresenteerd en één ding is zeker: bezoekers hoeven zich niet te vervelen. ‘We wilden minder dit jaar, maar ik weet niet of dat gelukt is.’ NFF-directeur Willemien van Aalst was eerlijk bij de presentatie van de 2015-editie. Veel ging op de schop, het moest slanker en eigentijdser, maar het programma dat er nu ligt is toch vooral heel omvangrijk. Belangrijkste thema: Grenzeloos Nederland. Oftewel, de vaderlandse filmwereld mag best weten dat ze internationaal meetelt.

Veel van wat Van Aalst vandaag onthulde was al eerder verteld door voorzitter Emile Fallaux in de laatste editie van Holland Film Nieuws. Televisiedrama is niet langer een ondergeschoven kindje maar een volwaardig programmaonderdeel. Nieuwe dramaseries als De affaire, Overspel III, Volgens Jacqueline en Penoza IV beleven integraal hun première in Utrecht, en er is zelfs een huiskamer ingericht met een bed waarop je series kan bekijken. Echte tv-junks kunnen zelfs actief gaan proberen het wereldrecord binge-watching te gaan verbreken, terwijl het Guinness Book of Records over hun schouder meekijkt.

Het internationale karakter kom tot uiting via de drie hoofdgasten, kostuumontwerpster Jany Temime, cameraman Hoyte van Hoytema en production designer Jan Roelfs, elk een topper op zijn of haar vakgebied. En tijdens de Nationale Film Conferentie zijn er lezingen van succesvolle Hollanders over de grens als Roel Reiné en Yorick van Wageningen. Zelfs René Mioch wordt na dertig jaar internationale filmjournalistiek in het zonnetje gezet.

‘We zijn in verbouwing,’ waarschuwt Van Aalst. Oftewel, niet boos worden als iets niet gelijk vlotjes verloopt. Het NFF heeft een nieuw festivalhart in het Oude Postkantoor op het Neude, en ook in de splinternieuwe CineMec-multiplex staan voorstellingen gepland. Heel blij is het festival met het Beatrix Theater dat hopelijk de openings- en slotceremonie een wat professioneler aanzien gaat geven dan vorig jaar het geval was. Ook is er een nieuwe sponsor gevonden voor de publieksprijs: het Abraham Tuschinski Fonds.

Is echt alles dan nu al bekend? Nee, winnaar van het Gouden Kalf voor de Cultuur, zeg maar de Life Achievement Award van het NFF, wordt op de openingsavond bekendgemaakt. Iets om naar uit te kijken.

J. Kessels
foto: openingsfilm J. Kessels (Kris Dewitte)

 

Nieuws uit Vlissingen
Film By the Sea heeft een nieuwe website. Nieuwe look, interactiever en zeer gebruiksvriendelijk voor mobiele apparaten. Met het complete festivalprogramma erop is het nu extra makkelijk doorschakelen naar de kaartverkoop.

www.filmbythesea.nl

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN