banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Nominaties Gouden Kalveren 2017 bekend

02 september 2017

Gisteravond zijn in het Ketelhuis te Amsterdam de nominaties voor de Gouden Kalveren 2017 bekendgemaakt. Het meest genoemd werden Tonio van Paula van der Oest (7 maal) en Brimstone van Martin Koolhoven (9).

Niet dat dit iets zegt over hun kansen. In voorgaande edities scoorden films als Knielen op een bed violen en Publieke werken ook veel nominaties zonder bekroond te worden. Zowel Tonio als Brimstone zijn genomineerd voor Beste Film, een categorie waarin ook Layla M., Bram Fischer en Quality Time zitten. Misschien schuilt een indicatie voor wie uiteindelijk de hoofdprijs wint in de het feit dat Brimstone, Tonio en Quality Time ook voor Beste Regie werden genomineerd.

Gezien het hoge niveau van alle vijf de genomineerde Beste Films mag gesproken worden van een sterk filmjaar. Elk van de vijf onderscheidt zich door een zeer persoonlijke stijl of een heel bijzonder verhaal, en soms beide. Twee van de vijf ontvingen een Gouden Film, Tonio en Brimstone. De meeste internationale prijzen won Layla M.: de teller staat inmiddels op vier.

De outsider hier is Quality Time, een verrassend debuut waarin regisseur Daan Bakker vijf verschillende verhalen vertelt op vijf verschillende manieren. Het leverde hem al eerder op het IFFR de MovieZone Award op, waarbij hij films als Paterson en Moonlight achter zich liet. Kansloos is Quality Time zeker niet, als je bedenkt dat in voorgaande edities outsiders als Glückauf en The Paradise Suite wonnen.

Als er al iemand een bovengemiddelde kans op een Kalf maakt is het Rifka Lodeizen. Zij heeft namelijk als enige twee nominaties in dezelfde categorie (Beste Actrice): Tonio en Verdwijnen.

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala in de Stadsschouwburg Utrecht op vrijdag 29 september, de slotavond van het Nederlands Film Festival. Het Gala zal vanaf 19:30 uur live te volgen via een stream op de website van het NFF. Daarnaast blikt Ivo Niehe diezelfde avond in een speciale uitzending van zijn TV Show terug op tien dagen Nederlands Film Festival, en verwelkomt hij enkele kersverse Gouden Kalf-winnaars live aan tafel.

Voor een overzicht van alle nominaties, klik hier.

 Gevaarlijke oustsider: Quality Time / September Film

 

 

 

 

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px