banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Nominaties Publieksprijs Gouden Kalveren bekend

25 september 2015

En de uitslag mag verrassend genoemd worden. Het Nederlandse filmpubliek heeft gesproken: Michiel de Ruyter, Bloed, zweet en tranen en De Club van Sinterklaas & het pratende paard hebben de meeste stemmen gekregen voor de Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het publiek. Verrassend, want Club geldt toch wel als outsider in dit gezelschap. Ter vergelijking: Het Pratende Paard scoort een 5.8 op IMDb, waar Michiel (7.2) en Bloed (7.3) aanmerkelijk hoger scoren bij het publiek.

Ook verrassend is dat veruit de populairste Nederlandse film van het afgelopen jaar, Gooische Vrouwen 2, de top drie niet heeft gehaald. Het zou kunnen dat een stemactie De Club van Sinterklaas & het pratende paard (regie: Ruud Schuurman) over de streep heeft getrokken. Dat kan nog interessant worden bij de tweede stemronde.

Een en ander doet het rumoer over de uitreiking van de Kalveren dit jaar niet verstommen. Eerder trok producent Klaas de Jonge Michiel de Ruyter terug voor vertoningen in Utrecht uit onvrede met het nominatiebeleid. De Jonge vindt dat het festival en de prijsuitreiking worden gedomineerd door artistieke films waardoor commerciële film te weinig kansen krijgen bij de ceremonie. Waarna ook producenten Sjef Scholte en Danielle Raaphorst hun hitfilm, De Ontsnapping, terugtrokken uit de festivalprogrammering.

foto: 'En de winnaar is: Amerigo het Pratende Paard!' (DFW) 

Overigens doen beide films nog wel mee in de categorieën waarvoor ze genomineerd zijn. Een happy end is dus niet ondenkbaar.

lees meer
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN