banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Noordelijk Film Festival van start

10 november 2015

Uniek in Nederland: een filmprogramma waarin de noordelijke cinema centraal staat. Van 11 tot 15 november vindt in Leeuwarden het Noordelijk Film Festival plaats. Ruim 150 speelfilms, documentaires en korte films uit Groot-Scandinavië en de Lage Landen worden er vertoond. Maar er is ook aandacht voor muziek, kunst en lekker eten.

Het is vooral de Scandinavische cinema die sterk zal zijn vertegenwoordigd op het NFF. Een eigenzinnige Noor (Out of Nature), een surrealistische Fin (They Have Escaped) en een vertederende IJslandse (Virgin Mountain): het festival wil aantonen dat we in Noord-Europa veel talent hebben.

De meeste films zijn exclusief voor het festival geïmporteerd. Maar ook de rest van Europa wordt niet vergeten: in het programma Insight Europe wordt dieper op diverse Europese problemen ingegaan. Cinema van de Lage Landen vertoont werk van Nederlandse en Belgische cineasten.

In Sounds & Cinema komen film en (live) muziek volop samen. Dit jaar is een samenwerking aangegaan met hoofdzakelijk noordelijke concertorganisatoren als Podium Asteriks, Neushoorn, Nokturné, Oranjewoud Festival, FrieJam en CineSonic.

Nieuw dit jaar is Film & Food. In samenwerking met Ark Fryslân en Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak is een veelzijdig programma opgezet waarin film en eten elkaar ontmoeten. Tot slot presenteert het Fries Filmarchief het programma Film Mania, over gepassioneerde cineasten, zoals bijvoorbeeld de (enige) Leeuwarder Oscar-winnaar Richard Hageman.

In totaal worden er ruim 150 producties vertoond op het Noordelijk Film Festival, dat zich afspeelt in het Slieker Film en Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden. Voor het complete programma: www.noordelijkfilmfestival.nl

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie