banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Oeuvreprijs voor Ate de Jong op Fantasporto

06 maart 2017

Zijn laatste film was geselecteerd voor Fantasporto, maar het Portugese fantasy-festival had nog een verrassing in petto voor regisseur Ate de Jong. Op de slotdag ontving hij de Fantasporto Career Award 2017. Een hele eer als je bedenkt wie de prijs eerder ontvingen: Danny Boyle, Guillermo del Toro en Paul Schrader.

De Jong was onder meer uitgenodigd omdat hij vijfentwintig jaar geleden met actrice Carrie Fisher de komedie Drop Dead Fred maakte, en Fantasporto uitgebreid stil stond bij het verscheiden van de geliefde ster. Drop Dead Fred en ook de horrorkomedie Highway to Hell (1991) gelden inmiddels als cultfilms die De Jongs status buiten Nederland hebben gevormd.

De regisseur was erg in z’n nopjes met de onderscheiding. ‘Filmmakers roepen altijd dat ze hun films maken voor het publiek en niet voor Awards, maar als je dan een internationale oeuvreprijs krijgt, tja… dan loop je toch even op water.’

De Jong (Een vucht regenwulpen, In de schaduw van de overwinning) vertrok in 1987 naar de VS om daar een aflevering van Miami Vice te regisseren. Na zijn terugkeer uit Amerika produceerde hij onder meer de twee filmhits van Jeroen Krabbé (Left Luggage, Discovery of Heaven) en regisseerde een aantal tv-series en –producties in Duitsland.

Ondertussen doet de laatste film van Ate de Jong, de in Engeland gemaakte Love Is Thicker Than Water, het goed. De romantische komedie over geliefden van heel verschillende afkomst draaide al op tal van internationale festivals en heeft een Amerikaanse en een Chinese distributiedeal. De film wordt later in het jaar door Just Film uitgebracht.

 Internationale waardering voor Ate de Jong / Fantasporto 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)