banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Oscar-gala 2016 vol verrassingen

29 februari 2016

Met Oscars voor Brie Larson, Alicia Vikander en Mark Rylance was de 88-ste Academy Awards-uitreiking een avond vol verrassingen. De hoofdprijs voor Spotlight sloot daar mooi bij aan. Gedoodverfde winnaar The Revenant werd niet vergeten: drie Oscars, waaronder dan eindelijk een voor Leonardo DiCaprio.

De Academy heeft gesproken, het prijzencircus is voorlopig weer even tot zwijgen gekomen. Vooraf was al gewaarschuwd dat Hollywood er niet van houdt dezelfde regisseur twee maal achter elkaar voor beste film te bekronen. Dat kwam uit: Alejandro Inarritu kreeg wel beste regie, maar moest de hoofdprijs laten aan Spotlight, dat ook het beste oorspronkelijke scenario won. Mad Max: Fury Road deed goede zaken, van z’n tien nominaties nam de actiekraker er zes (technische) mee naar huis.

Ennio Morricone won na ruim vijftig jaar componeren voor de bioscoop dan eindelijk zijn eerste beeldje. Ook Leonardo DiCaprio kon eindelijk zijn eerste Oscar vasthouden, maar Sylvester Stalone, eveneens in de race voor zijn eerste, verloor van de Brit Mark Rylance (Bridge of Spies). Brie Larson greep haar winst voor Room aan om mensen aan te sporen films toch vooral in de bioscoop te gaan bekijken.

Alicia Vikander sloot een doorbraakjaar af met haar winst voor beste vrouwelijke bijrol in The Danish Girl. Daarbij passeerde ze favoriet Kate Winslet. Geen verrassingen bij animatie, buitenlandse film en documentaire. Inside Out, Son of Saul en Amy deden wat van ze verwacht werd: winnen.

Vooraf werd vooral uitgekeken naar de speech van gastheer Chris Rock. Hij was natuurlijk de aangewezen persoon om het uitblijven van genomineerd zwart talent flink aan de kaak te stellen. Rock ging er direct stevig in door de Oscars ‘The White People’s Choice Awards’ te noemen. Rock zei dat hij er niet over had gepiekerd de job terug te geven: hij had al genoeg rollen aan Kevin Hart verloren. Verder merkte hij op dat hij blij was dat de presentator niet genomineerd werd: ‘Dan hadden jullie nu allemaal naar Neil Patrick Harris zitten kijken.’

Voor een volledig overzicht van de prijzen, klik hier.

Foto: AMPAS

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180