banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Otto Sterman Award uitgereikt aan Jack Monkau

02 november 2017

Gisteravond heeft Jack Monkau de eerste Otto Sterman Oeuvre Award gewonnen, een nieuwe prijs die vernoemd is naar de eerste zwarte acteur in Nederland. De prijs werd uitgereikt op de openingsavond van het Da Bounce Urban Film Festival in Pathé Tuschinski.

Monkau ontving de prijs uit handen van acteur/regisseur Raymi Sambo. De DBUFF Otto Sterman Oeuvre Award is een initiatief van de op Curaçao geboren Sambo  en de organisatie van Da Bounce Urban Film Festival, en eert acteurs die een pioniersrol vervullen (of hebben vervuld) in de entertainwereld voor zwarte collega’s. ‘Een award geboren uit noodzaak’, zo noemt Sambo de onderscheiding voor Nederlandse zwarte acteurs in een interview op de site van Caribisch Netwerk.

Jack Monkau (1939), een acteur van Surinaams-Nederlandse afkomst, speelde in 1964 zijn eerste rol in de speelfilm Plantage Tamarinde van de Nieuw-Zeelandse regisseur Michael Forlong. Hij verhuisde daarna naar België, maar zette zijn carrière voort in Nederland, België, Duitsland en Suriname. Hij had rollen in tal van speelfilms en populaire Nederlandse televisieseries waaronder LEK, Goede Tijden, Slechte Tijden en Vrouwenvleugel.

In 1985 speelde hij naast Hidde Maas de hoofdrol in Wildschut van regisseur Bobby Eerhart, een harde actiefilm over twee criminelen die een gezin op een afgelegen boerderij gijzelen. Er was destijds veel kritiek op de zeer gewelddadige misdaadfilm, maar inmiddels is Wildschut gerehabiliteerd en heeft de film een cultstatus.
Momenteel is Jack Monkau te zien in de tv-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen die wordt uitgezonden door Omroep Max.

De Otto Sterman Oeuvre Award is genoemd naar de eerste professionele zwarte acteur in Nederland. Otto Sterman (1913-1997) was een rasechte Amsterdammer die met zijn iconische voordracht Ik ben een neger het slavernijverleden in een nieuw perspectief trachtte te zetten.

Da Bounce Urban Film Festival is nog tot en met 5 november te bezoeken in Pathé Arena en het Bijlmerparktheater. 

 

Jack Monkau / Beeld en Geluid / Foto Wildschut: Cannon

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px