banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Palestina stuurt The Idol in voor de Oscars

29 september 2016

The Idol van Hany Abu-Assad is de inzending van Palestina voor de Oscars. En daarmee staat het aantal (deels) Nederlandse regisseurs dat kans maakt op een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film (officieel beste niet-Engelstalige film geheten) op drie.

The Idol, oorspronkelijke titel Ya Tayr El Tayer (2015), van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad, gaat over het waargebeurde verhaal van Mohammad Assaf, een Palestijnse jongen die de zangwedstrijd Arab Idol weet te winnen.  Een absolute feelgoodfilm, waarvoor Abu-Assad op het idee kwam toen hij zag wat het winnen van Arab Idol door Mohammad Assaf losmaakte bij de inwoners van Gaza. ‘Iedereen ging de straat op om het te vieren. Vergeten waren alle ellende en onenigheid. Opeens besefte ik hoe kunst in moeilijke tijden iets moois kan voortbrengen’, zo vertelde de regisseur begin dit jaar aan de Filmkrant.

Abu-Assad werd geboren in Nazareth (waar hij officieel ook tegenwoordig woonachtig is), maar woonde en werkte lange tijd in Nederland. Hij kreeg eerder Oscarnominaties voor Paradise Now en Omar.

Na Paula van der Oest (Tonio, voor Nederland) en Paul Verhoeven (Elle, voor Frankrijk) is de 54-jarige Abu-Assad de derde (deels) Nederlander van wie de naam op een Oscarformulier prijkt. Dat zouden er zelfs vier kunnen worden wanneer Michael Dudok de Wits The Red Turtle een nominatie krijgt in de categorie beste animatie.

The Idol werd in Nederland op 2 juni 2016 uitgebracht door September Film.

 

Tawfeek Barhom in The Idol / September Film

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180