banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Prijzen 67-ste Berlinale uitgereikt

19 februari 2017

Voorzitter Paul Verhoeven en zijn jury beloonden het Hongaarse romantische drama On Body and Soul met de Gouden Beer.

Met 399 films is het Filmfestival van Berlijn het grootste van Europa, maar niet het meest prestigieuze. Dat is en blijft Cannes. En ook in Venetië lopen vaker grotere namen over de rode loper dan in Berlijn.

Gisteravond werden daar de prijzen van de 67-editie van de Berlinale uitgereikt; het festival eindigt vandaag. De Gouden Beer was voor On Body and Soul, een Hongaarse romance over een directeur van een slachthuis die verliefd wordt op een autistische vleesinspectrice. De tweede prijs ging naar Félicité van Alain Gomis. Een sociaal-realistische film over een zangeres die in Kinshasa aan geld probeert te komen om de operatie van haar zoon te bekostigen.

Beste regie ging naar Aki Kaurismäki voor The Other Side of Hope. De regisseur had kennelijk gehoopt op de Gouden Beer, want hij kwam het podium niet op om de Zilveren Beer op te halen. ‘Kom hem maar brengen’, riep hij vanuit de zaal. Dat gebeurde. Maar toen de regisseur de Beer vervolgens als microfoon wilde gebruiken voor zijn dankwoord, rees er een vermoeden van dronkenschap.

Een matig jaar was het oordeel van bezoekers en critici, zonder echt toonaangevende producties. Vorig jaar viel er nog een sterk politieke toon te bespeuren, maar dit jaar moesten de films voor zich spreken. Wat dat betreft was de keus voor Django, een drama over Sinti-gitarist Django Reinhardt tijdens WOII, als openingsfilm veelzeggend.

The Other Side of Hope wordt op 20 april in Nederland uitgebracht door Cinemien; Django op 4 mei 2017 door Splendid Film.

Belangrijkste prijzen Berlinale 2017:
Gouden Beer – On Body and Soul / Ildikó Enyedi
Juryprijs – Félicité / Alain Gomis
Alfred Bauer Prijs – Pokot / Agnieszka Holland
Zilveren Beer beste regie – The Other Side of Hope / Aki Kaurismäki
Zilveren Beer beste actrice: Kim Ming-hee / Alone on the Beach at Night
Zilveren Beer beste acteur: Georg Friedrich / Helle Nächt
Beste script: Una Mujer Fantástica

Voor het complete prijzenoverzicht klik hier.

 

Regisseur Ildiko Enyedi met haar Gouden Beer voor On Body and Soul / Berlin International Film Festival

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px