banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Programma Venetië bekend

29 juli 2016

Het filmfestival van Venetië (31 aug-10 sept) staat bekend om zijn kieskeurige selectie.  Die valt dit jaar niet tegen. Opvallend: Brimstone, de western van Martin Koolhoven die eerder werd geselecteerd voor het filmfestival van Toronto, zit ook bij de selectie en beleeft zijn wereldpremière dus in de Italiaanse lagunestad.

Tijdens deze 73-ste editie dingen twintig films mee naar de Gouden Leeuw, waaronder Brimstone. Regisseur Martin Koolhoven is blij met Venetië, zo zegt hij in de Volkskrant: ‘Het is voor mij de eerste keer dat ik in een hoofdprogramma zit van een A-festival. Als je ziet wie er allemaal ooit naar Venetië kwamen: Akira Kurosawa, Orson Welles… heel eervol.’

Competitie krijgt hij van de sciencefictionfilm Arrival van regisseur Denis Villeneuve en het familiedrama The Light Between Oceans met in de hoofdrollen Michael Fassbender en Alicia Vikander (die op de set als een blok voor elkaar vielen). Er is nieuw werk van veteranen Wim Wenders (Les Beaux Jours D’Aranjuez), Emir Kusturica (On the Milky Road), François Ozon (Frantz) en Terrence Malick (Voyage of Time). Ook modeontwerper Tom Ford (die in 2009 in Venetië als regisseur debuteerde met A Single Man) komt met een nieuwe: Nocturnal Animals, met Amy Adams in de hoofdrol (ook te zien in Arrival).

Nog een actrice die in twee films opduikt: Natalie Portman. In Jackie, een volgens regisseur Pablo Larrain ‘niet klassieke biopic over Jackie Onassis-Kennedy’ en in Planetarium (die niet in competitie draait) met Lily-Rose Depp als tegenspeelster. Ook buiten competitie: Mel Gibsons WOII-drama  Hacksaw Ridge.

Aan de avant-garde is ook gedacht: The Woman Who Left van de Filipijnse regisseur Lav Diaz is een verhaal over vergiffenis dat werd geïnspireerd op een boek van Leo Tolstoj. Het drama duurt maar liefst 226 minuten.

Het festival wordt geopend door La La Land, een ode aan het gouden-musicaltijdperk met Ryan Gosling en Emma Stone in de hoofdrollen. The Magnificent Seven van Antoine Fuqua zal de 73-ste editie afsluiten.

Het filmfestival van Venetië gaat op 31 augustus van start onder voorzitterschap van regisseur Sam Mendes. Het festival is dit jaar opgedragen aan twee recent overleden regisseurs:  Michael Cimino en Abbas Kiarostami.

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie