banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Publieke werken ontvangt meeste Gouden Kalf-nominaties

30 augustus 2016

Het is eind augustus, dus de kalveren staan alweer te trappelen in de stal. De Gouden Kalveren wel te verstaan, waarvan de nominaties dinsdagavond door het NFF bekend werden gemaakt. Numeriek staat Publieke werken bovenaan met tien nominaties, De helleveeg is verrassend tweede met acht stuks.

Maar natuurlijk zegt dat helemaal niets over de uiteindelijke uitslag. Wordt het een zogenaamde sweep of zullen de prijzen netjes verdeeld gaan worden over een groter aantal titels? Het huidige Academy-systeem, waarbij vakbroeders en –zusters mogen stemmen, zal in elk geval een eerlijker uitslag opleveren dan een juryverkiezing.

Er zijn wel een paar verassingen te melden. De helleveeg van regisseur André van Duren trok betrekkelijk weinig bezoekers maar wordt duidelijk op handen gedragen binnen de industrie. Vijf acteernominaties plus camera, production design en de belangrijke beste film. Andere matig bezochte titels die meerdere keren werden genoemd waren Beyond Sleep (zeven nominaties) en De grote Zwaen (zes).  

Gouden Film-winnaars die met meerdere nominaties werden verblijd waren Schone handen (o.a. beste regie voor Tjebbo Penning en verschillende acteernominaties) en Knielen op een bed violen, die met regie (Ben Sombogaart) en beste film ook tot de belangrijker kanshebbers behoort.

Opvallend was dat de geprezen hoofdrol van Barry Atsma in Knielen niet gehonoreerd werd. Verder zijn de acteernominaties een ware wie-is-wie van vaderlands acteertalent. Frank Lammers, Monic Hendrickx, Marcel Hensema, Hadewych Minis, Jacob Derwig, Fedja van Huêt en Thekla Reuten: ze werden allemaal genoemd, Gijs Scholten van Aschat zelfs twee keer (Publieke Werken en De Helleveeg). Zoon Reinout mag ook hopen op een Kalf voor zijn hoofdrol in Beyond Sleep.  

De grote publieksfavorieten van de afgelopen twaalf maanden, Bon Bini Holland en Rokjesdag, bleven met lege handen achter. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala in het Beatrix Theater Utrecht op vrijdag 30 september, de slotavond van het Nederlands Film Festival.

De volledige lijst met nominaties is terug te vinden op de website van het Nederlands Filmfestival.

Gijs Scholten van Aschat en Jacob Derwig alvast op hun paasbest voor het Gouden Kalveren-gala (September Film)   

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie