C'est la vie
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Recordaantal landen stuurt Oscarfilm in

08 oktober 2017

Vorig jaar waren het er 85, dit jaar telde de Academy 92 inzendingen voor de Oscar voor beste film in een buitenlandse taal. Nederland stuurde Layla M. in, maar heeft stevige concurrentie van onder andere Zweden (The Square), Chili (Una Mujer Fantástica) en Rusland (Loveless). Cambodja was blij dat Angelina Jolie er officieel staat ingeschreven.

Films uit 92 landen die graag een Oscar voor beste buitenlandse film (zoals deze award eerder heette) mee naar huis zouden nemen. Niet eerder waren het er zoveel, liet The Academy of Motion Pictures deze week weten.
En er werd nog een record gebroken: nooit eerder waren er zoveel landen uit Afrika vertegenwoordigd, namelijk acht.

Vorige week sloot de inzendtermijn en werd de lijst met 92 landen gepubliceerd. Landen die voor het eerst meedoen zijn Haïti, Honduras, Laos, Mozambique, Senegal en Syrië.

Zoals eerder gemeld staat er een aantal films op de lijst die op recente filmfestivals al diverse prijzen hebben gewonnen. The Square (Zweden) won de Gouden Palm in Cannes; In the Fade (Duitsland) won beste actrice (Diane Kruger) in Cannes;  120 BPM (Frankrijk) won daar de Grand Prix en Loveless (Rusland) de Jury Prijs. Laatstgenoemde ging deze week in Nederland in première.

Titels die op andere festivals (Toronto, Telluride) goed scoorden zijn: Thelma (Noorwegen), The Insult (Libanon), Una Mujer Fantástica (Chili) en Foxtrot (Israël). Oostenrijk is vertegenwoordigd met Happy End, de nieuwe van Michael Haneke. Haneke won in 2013 de Oscar voor beste film in een buitenlandse taal met Amour.

En dan is er nog de opmerkelijke inzending van Cambodja: First They Killed My Father, het waargebeurde drama dat Angelina Jolie voor streamingdienst Netflix maakte over het regime van de Rode Khmer in de jaren zeventig van de vorige eeuw. In Cambodja gedraaid, Cambodjaans gesproken en het feit dat Jolie officieel het staatsburgerschap van het land bezit, moet voor de selectiecommissie aldaar niet al te veel discussie over de keuze hebben opgeleverd.

De Nederlandse inzending, Layla M. van regisseur Mijke de Jong, won op het recente Nederlands Film Festival september het Gouden Kalf voor beste actrice (Nora El Koussour) en beste mannelijke bijrol (Mohammed Azaay). Het drama ging op 17 november 2016 in première in 32 bioscopen.

Vorig jaar won The Salesman (Iran) de Oscar voor beste film in een buitenlandse taal.

Op 23 januari 2018 wordt bekendgemaakt welke titels zijn geselecteerd voor de shortlist van negen films, waarvan een de Oscar voor beste film in een buitenlandse taal zal krijgen tijdens de 90-ste editie van de Oscars op 4 maart 2018.

Voor de hele lijst klik hier.

 

Foto logo: Oscars.org / Nara El Koussour in Layla. M. / Cinemien

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
TheSnowman240x180
Banner CineJobs240x180px
Brigsby-240x180
ZILVEREN ROOS 2017 BANNER
VELE HEMELS BOVEN DE ZEVENDE_banner
17102.BARCO.HollandFilmNieuws.onlinebanner.v2
Design Ad Banner 240x180– HFN
HFN banner The Glass Castle