banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Recordaantal landen zendt Oscarfilm in

14 oktober 2016

Niet eerder dongen zoveel landen mee naar de Oscar voor beste film in een buitenlandse taal. Maar liefst 85 producties moet de Acadamy voor deze categorie bekijken, waaronder Tonio, de inzending voor Nederland.

Films uit 85 landen die graag een Oscar voor beste buitenlandse film (zoals deze award eerder heette) mee naar huis zouden nemen. Niet eerder waren het er zoveel, liet The Academy of Motion Pictures deze week weten.

Jemen stuurt dit jaar voor het eerst een film in. Een opvallende titel voor een land dat in burgeroorlog verkeert: I Am Nojoom, Age 10 and Divorced van regisseur Khadija Al-Salami. De film dateert uit 2014 en heeft het waargebeurde verhaal van Nujood Ali als onderwerp, een meisje dat op achtjarige leeftijd werd uitgehuwelijkt, wist te ontsnappen en vervolgens een scheiding aanvroeg. Haar zaak trok internationaal de aandacht en werd baanbrekend in de Arabische wereld.

I Am Nojoom, Age 10 and Divorced toerde in het najaar van 2015 al langs de Nederlandse filmtheaters in het Movies That Matter On Tour-programma.

Op 24 januari 2017 worden de vijf genomineerde titels bekendgemaakt.
Hopelijk staat Tonio daarbij. De veelgeprezen inzending voor Nederland ging gisteravond in de bioscopen draaien en trok op de openingsavond meteen ruim vierduizend bezoekers.

Overige inzendingen die recentelijk in Nederland in première gingen: Julieta (Spanje), Fuocoammare (Italië), Mijn naam is Courgette (Zwitserland).

Op 26 februari 2017 vindt de Oscarceremonie voor de 89-ste keer plaats in Los Angeles.
Voor de lijst van alle deelnemende landen klik hier.

Foto homepage: Chris Peters in en als Tonio / September Film

 

Reham Mohammed als Najoom in I Am Najoon, Age 10 and Divorced

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN