banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Recordaantal Nederlandse kortfilms in Cannes

05 mei 2015

Meer Nederlandse kortfilms dan ooit zijn uitverkoren voor Cannes 2015. In de verschillende competities doen alleen Nederlandse coproducties mee. Gelukkig is daar nog Red Turtle

Goed nieuws uit de Short Film Corner, de kweekvijver van Europees toptalent in Cannes. Maar liefst acht korte Nederlands films zijn dit jaar geselecteerd, een absoluut record. Het sf-drama Micha van Remy Kooi werd zelfs onvoltooid geaccepteerd door het festival.  Ook I  van Mark Stevens is een toekomstvisie. Andere geselecteerde films zijn Stoorzender (Sjoerd de Bont), Pop! (Marco Grandia) en De Laatste dag van de zomer (Feike Santbergen). These Dirty Words (Jens Rijswijkwon al twee filmprijzen, waaronder een publieksprijs op het NFF.

De uitverkiezing van Alex van Warmerdam in de competitie van Cannes twee jaar geleden heeft ondertussen nog steeds geen voortzetting gekregen. Het Nederlandse aandeel in het hoofdprogramma bestaat dit jaar uit The Lobster, de eerste Engels gesproken film van regisseur Yorgos Lanthimos (Dogtooth). Het liefdesverhaal speelt in een toekomstige dictatuur en heeft rollen voor Rachel Weisz en Colin Farrell. Nederland is naast Griekenland, Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk een van de coproducenten.In Le Semaine de la Critique draait La Tierra y la Sombra, het speelfilmdebuut van de Colombiaanse scenarist/regisseur César Acevedo. Hier is Nederland coproducent naast Colombia, Chili en Brazilië.

Tot slot nog internationaal animatienieuws met een stevig Hollands aandeel. In Cannes presenteert Studio Ghibli (The Wind Rises, When Marnie Was There), haar aanstaande project Red Turtle. Het betreft hier een samenwerking tussen Ghibli, Arte, Wild Bunch en de Nederlandse animator Michael Dudok de Wit. Red Turtle vertelt zonder dialogen het verhaal van een drenkeling op een onbewoond eiland, te midden van krabben, vogels en schildpadden.
In 2001 verwierf Dudok de Wit wereldfaam dankzij de Oscar voor zijn Father and Daughter. Red Turtle wordt zijn eerste lange animatiefilm.      

Het filmfestival van Cannes loopt van 13 tot en met 24 mei. 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)