banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Servische docu wint belangrijkste docu-prijs op IDFA

23 november 2017

Gisteravond zijn in de Amsterdamse Stadsschouwburg de prijzen in de verschillende competitieprogramma’s van de 30-ste edite van IDFA uitgereikt. De Servische documentaire The Other Side of Everything won de prijs voor beste lange docu.

De prijs voor beste Nederlandse documentaire ging naar The Long Season van Leonard Retel Helmrich. Maasja Ooms ontving voor Alice de Speciale juryprijs NL-docu.

Voor Helmrich (bekend van o.a. de Indonesië-trilogie Stand van de zon; Stand van de maan en Stand van de sterren; en tevens de enige cineast die twee keer de belangrijkste prijs op het IDFA won) was de prijs extra bijzonder dit jaar. De documentairemaker raakte in coma tijdens het draaien van zijn docu over het leven in een Libanees vluchtelingenkamp. Producent Pierer van Huystee maakte de film samen met kunstenaar en cameravrouw Ramia Suleiman af. Inmiddels is Helmrich weer bij bewustzijn en was hij zeer verheugd over het resultaat.

In The Other Side of Everything vertelt regisseur Mila Turajilic aan de hand van een persoonlijke familiegeschiedenis (er loopt letterlijk een scheidslijn door het ouderlijk appartement) tevens over de situatie in het Syrië van nu. Turajilic (38) werkte zes jaar aan de docu, optimistisch is ze niet zegt ze vandaag in de Volkskrant: ‘Ik heb gezien hoe je van een regime en een dictator kunt afkomen. Maar vervolgens kwam er weer een rechts regime. Nu gelooft niemand van mijn generatie in Servië nog in enig politiek verzet. Dat cynisme is gevaarlijk, daar ben ik me van bewust.’

The Other Side of Everything is op 24 en 26 november nog te zien op IDFA.

Overige prijzen:

Beste debuut: The Distant Barking of Dogs – Simon Lereng Wilmont

Speciale juryprijs debuut: Solving My Mother – leva Ozolina

Beste middellange documentaire: The Dread – Martin Benchimol, Pablo Aparo

Juryprijs middellange film: Last Days in Shibati – Hendrick Dusollier

Beste korte documentaire: Zhalanash – Empty Shore – Marcin Sauter

Juryprijs korte documentaire: As We’re Told – Erik Holmström, Frederik Wenzel

Beste docu voor kinderen: Lenno & the Angelfish – Shamira Raphaela

Speciale juryprijs jeugddocu: Luister – Astrid Bussink


IDFA 2017 duurt nog tot en met zondag 26 november. Op vrijdagavond 24 november wordt bekendgemaakt welke film de VPRO IDFA Audience Award heeft gewonnen. 

 

The Other Side of Everything (voor) en The Long Season / beeld: IDFA

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px