banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Sonita publiekswinnaar IDFA

29 november 2015

Op de laatste dag van het International Documentary Festival Amsterdam werd ook de publiekswinnaar bekend gemaakt. De prijs ging naar Sonita van Rokhsareh Ghaem Maghami. Ook een film over Boudewijn de Groot viel in de prijzen. 

Sonita gaat over de 18-jarige Afghaanse Sonita Alizadeh, die illegaal in Iran woont en droomt van een carrière als rapper. De documentaire voerde vanaf het begin van het festival de lijst met publieksfavorieten aan. Extra fijn voor het festival was dat de docu tot stand was gekomen met geld uit het eigen IDFA Bertha Fonds.

Boudewijn de Groot - Come Closer was publiekswinnaar in de categorie muziekdocumentaire. De film toont de geliefde zanger terwijl hij zich voorbereidt op een concert waarin hij afscheid neemt van zijn publiek.

Eerder deze week waren al de overige prijzen uitgereikt. De VPRO IDFA Award voor beste lange documentaire ging naar Don Juan van Jerzy Sladkowski, een portret van de 22-jarige Oleg en de pogingen van zijn moeder Marina om hem uit zijn lethargie te bevrijden.

Daarnaast reikte de jury de IDFA Special Jury Award uit aan Ukrainian Sheriffs van Roman Bondarchuk. De documentaire, die ook tot stand kwam met steun van het IDFA Bertha Fonds, is een tragikomisch portret van een sheriffsduo in een afgelegen Oekraïens dorp waar naast allerhande situaties ook de politieke ontwikkelingen de orde dreigen te verstoren.

In totaal was de publieksaanloop gelijk gebleven met 25.000 bezoekers. De activiteiten voor professionele bezoekers werden drukker bezocht, maar het bezoek aan reguliere vertoningen nam iets af. En daarmee ook de recette: van € 1.335.000 in 2014 naar € 1.275.000 dit jaar.

IDFA winnaar 2015

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie