banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Succes film hangt af van wie ‘m maken

15 september 2015

Universiteit Twente heeft een rekenmodel ontwikkeld waarmee op basis van de staat van dienst van de betrokken scenarioschrijve, regisseur en producent, het commerciële en artistieke succes van een film voorspeld kan worden. Dit is de conclusie van een wetenschappelijk artikel dat Universiteit Twente onlangs openbaar maakte. Het artikel is geschreven door prof. dr. Richard Boucherie en dr. Judith Timmer in samenwerking met studenten en filmmaakster Esmé Lammers.  

Het ideale recept voor het maken van een succesfilm, de filmwereld is er al jaren mee bezig. Inhoud speelt hierbij meestal de belangrijkste rol. Ook voor het Nederlands Filmfonds en het Mediafonds. Universiteit Twente gooide het over een andere boeg: zij richtten zich juist op het team dat de film maakt, de scenarioschrijver, de regisseur en producent. Als dit team bewezen heeft succesvol te zijn, dan zijn deze makers erin geslaagd een connectie te maken met het publiek. En dat is belangrijk. Want eenmaal een connectie betekent volgens het rekenmodel dat die een tweede maal ook kan plaatsvinden.

Het rekenmodel waarmee Universiteit Twente de kwaliteit van filmmakers in kaart heeft gebracht is onderdeel van het project Makers op Waarde Geschat. Dit project is door Esmé Lammers, de toenmalige intendant voor de commerciële film binnen het Nederlands Filmfonds, in 2007 opgestart.

Interesse in hoe dit rekenmodel precies in elkaar steekt? Op maandag 28 september zal prof. dr. Richard Boucherie het wetenschappelijk onderzoek presenteren op het Nederlands Film Festival. 15:30-16:30, TivoliVredenburg – Cloud Nine

De presentatie van het wetenschappelijke onderzoek maakt deel uit van de Nationale Film Conferentie die maandag 28 september in diverse zalen van TivoliVredenburg plaatsvindt. 

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)