banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Syrië domineert prijswinnende docu’s IDFA

24 november 2016

Het documentairefestival loopt nog tot en met zondag maar gisteren werden de prijzen al uitgereikt. De oorlog in Syrië en de vluchtelingensituatie in Zuid-Italië lieten de jury niet onberoerd. Ook de docu's van de Nederlandse prijswinnaars handelen over deze problematiek.

Gisteren werden in de Stadsschouwburg in Amsterdam de winnaars bekendgemaakt van de verschillende competitieprogramma’s. Per competitie werden er twee prijzen uitgereikt: een prijs voor de beste film en een speciale juryprijs.

De prijs voor de beste Nederlandse documentaire ging naar Reber Dosky voor Radio Kobanî.
Stranger in Paradise van Guido Hendrikx, waarmee het festival opende, ontving de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary.

In Radio Kobanî volgt de Nederlandse Koerd Reber Dosky de twintigjarige verslaggeefster Dilovan Kiko, die in het Koerdische gedeelte van Syrië een eigen radiozender begint. In Stranger in Paradise confronteert regisseur Hendrickx asielzoekers in Zuid-Italië met het debat over vluchtelingen zoals dat in Europa wordt gevoerd.

In de categorie Children’s Documentary vielen twee Nederlandse docu’s in de prijzen: Rocknrollers van Daan Bol won beste docu, en Naomi’s Secret van Saskia Gubbels won de speciale juryprijs.

Nowhere to Hide van Zaradasht Ahmed, waarin gedurende vijf jaar een Iraakse verpleegkundige wordt gevolgd, won de IDFA Award beste lange documentaire. De juryprijs in deze categorie ging naar Still Tomorrow van Jian Fan, die handelt over een Chinese boerin die met haar poëzie uitgroeit tot een internetsensatie.

IDFA loopt nog tot en met aanstaande zondag. Dan wordt ook de publieksprijs bekendgemaakt. Op dit moment staat La Chana, een docu over een Spaanse flamencodanseres, bovenaan.

 

Dilovan Kiko in Radio Kobanî / IDFA

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
LadyBird