banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Toni Erdmann grote winnaar EFA 2016

10 december 2016

In Cannes was Toni Erdmann nog de grote genegeerde film maar dat onrecht maakte de European Film Academy  in één klap goed. De Duitse komedie van Maren Ade was zaterdagavond goed voor vijf hoofdprijzen: beste acteur en actrice, scenario, regisseur en film. Er was Nederlands succes in de categorie beste korte film.

Hadewych Minis kon het gewoon niet geloven dat de Duitse komedie waar ze een bijrol in speelde, prijs na prijs in de wacht sleepte. De actrice mocht zelf bij de uitreiking van de prijs voor beste film mee het podium op. Maar het was natuurlijk de avond van Maren Ade, die bijna gegeneerd uitriep na de vijfde onderscheiding: ‘I hope we can still celibrate diversity in cinema!’

De Nederlandse filmgemeenschap had een aantal ijzers in het vuur. Michael Dudok de Wit (The Red Turtle) greep echter naast beste Europese animatiefilm doordat de ook in Nederland goed ontvangen Ma Vie de Courgette er met de prijs vandoor ging. Paul Verhoeven (niet aanwezig) moest collega Maren Ade voor laten gaan bij de regieprijs.

Ook Tom Fassaert had stevige competitie in de categorie beste Europese documentaire. Het was geen schande dat zijn Family Affair niet won: Gouden Beer-winnaar Fuocoammare was met zijn uiterst actuele onderwerp (de vluchtelingencrisis) en originele aanpak eigenlijk niet te kloppen.

Desondanks was er Nederlands succes. Nine Days – From My Window in Aleppo won de prijs voor beste European Short. Syrische fotograaf Issa Touma schoot de eerste negen dagen van de opstand in Aleppo en maakte er met Thomas Vroege en Floor van der Meulen een aangrijpend document van.

Leontine Petit van Lemming Film ontving de Prix Eurimages voor coproducties voor de ijzersterke staat van dienst van haar productiehuis Lemming Film, van Het Schnitzelparadijs tot The Lobster. Petit stond in haar dankwoord stil bij het groeiend nationalisme dat ook de filmgemeenschap negatief raakt. ‘Europa is een wonder dat we moeten koesteren, geen vloek waar we ons tegen moeten verzetten. We hebben juist meer Europa nodig dan minder.’

De EFA probeerde de toon luchtig te houden met onder meer een gezongen nominatie voor beste regie en een komisch filmpje dat de vier beste films aan elkaar koppelde. Maar het was toch vooral een lange praatavond. Pierce Brosnan kreeg uit handen van Susanne Bier de European Achievement Award, scenarist Jean-Claude Carrière ontving de Lifetime Achievement. Land of Mine won drie technische prijzen. 

Voor de complete lijst winnaars, klik hier.

 Regisseur Maren Ade mocht drie keer het podium beklimmen (EFA) 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
LadyBird