banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Tonio is de Nederlandse Oscar-inzending

06 september 2016

De verfilming van de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden zal Nederland vertegenwoordigen bij de aankomende editie van de Academy Awards. Het is voor de derde keer dat een film van regisseur Paula van der Oest wordt ingestuurd voor de categorie Best Foreign Language Film.

Tonio werd uit elf aanmeldingen gekozen door de selectiecommissie die bestaat uit onder andere de Dutch Directors Guild, Kring van Nederlandse Filmjournalisten, het Nederlands Filmfonds, Nederlands Film Festival, de Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers en EYE.

Tonio is de verfilming van de requiemroman die A.F.Th. van der Heijden in 2011 schreef over het rouwproces waarin hij en zijn vrouw belandden na de dood van hun zoon. De hoofdrollen worden vertolkt door Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters.

Het is voor de derde keer dat een film van Paula van der Oest Nederland bij de Oscars vertegenwoordigt. In 2002 werd de familiekomedie Zus & zo ingestuurd; in 2014 het drama Lucia de B.

Op 24 januari 2017 maakt de Academy de nominaties voor de 89-ste editie in alle categorieën bekend. De uitreiking van de beeldjes vindt plaats op  26 februari 2017 in Los Angeles.

De distributie van Tonio is in handen van September Film. Het drama is vanaf 22 september als limited release te zien in een aantal Nederlandse bioscopen. Vanaf 13 oktober draait de film landelijk.

 

Pierre Bokma en Rifka Lodeizen in Tonio / September Film

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN