banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Utrecht opent met Tulipani en eerbetoon Soeteman

21 september 2017

Gijs Naber en Anneke Sluiters in Tulipani

Gisteravond is in Utrecht de 37e editie van het Nederlands Film Festival van start gegaan. Dat gebeurde met de premiere van Mike van Diems Tulipani.Een ander belangrijke moment van de avond was de overhandiging van het Gouden Kalf voor de Filmcultuur aan scenarioschrijver Gerard Soeteman.

De 81-jarige Soeteman schreef het scenario voor films als Turks Fruit, Soldaat van Oranje, De aanslag en Zwartboek. Zijn carrière wordt gekenmerkt door de intensieve samenwerking met regisseur Paul Verhoeven.

De prijs werd Soeteman uitgereikt door schrijver Bas Heijne die Soeteman in zijn toespraak roemde. ‘Een goede film begint met een goed verhaal, en een goed verhaal begint bij de scenarioschrijver. Het werk van Soeteman laat de enorme impact zien van een goed scenario’, aldus Heine.

Gerard Soeteman

Verder stond de avond dus vooral in het teken van de Nederlandse première van Tulipani, de film die aanvankelijk onder leiding van regisseur Marleen Gorris tot stand kwam, maar werd afgemaakt door Mike van Diem. Gorris moest het filmen staken vanwege een burnout.

Tulipani gaat deze week ook in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters draaien. De film wordt uitgebracht door September Film.

Naast openingsfilm Tulipani zijn er tijdens het NFF diverse (publieks)premières, waaronder KUYT van Deborah van Dam, A Family Quartet van Simonka de Jong, Tokyo Trial van Pieter Verhoeff, Dikkertje Dap van Barbara Bredero, Broeders van Hanro Smitsman, Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet van Pim van Hoeve, Geschenk uit de bodem van Paul Cohen en Martijn van Haalen, Patent Attent van Sander Veenhof en Hollands Hoop 2.

Vrijdag 29 september worden in Utrecht tijdens de slotavond de Gouden Kalveren 2017 uitgereikt.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px