banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Van Warmerdam wil hermontage Grimm

21 april 2016

Filmmaker Alex van Warmerdam heeft plannen om zijn film Grimm uit 2003 opnieuw te monteren. Dat vertelde hij vandaag tijdens een masterclass op het Imagine Film Festival te Amsterdam. Destijds was Grimm een door geldgebrek en tegenslagen geplaagde productie voor Van Warmerdam.

De cineast was door Imagine uitgenodigd te komen praten over het production design van zijn films, in het bijzonder het ontwerpen van de vele huizen die Van Warmerdam speciaal voor zijn films liet bouwen. Hij vertelde het publiek eigenlijk nooit zijn oude films terug te zien. Toen hij met editor Job ter Burg toch recentelijk Grimm terugzag, ‘schaamde ik me dood,’ aldus Van Warmerdam. ‘De openingsscène was veel te lang. Het sleepte, was stroef. Echt knullige situaties.’ Ook had hij spijt van het verwijderen van sommige scènes, zoals een bruiloft die gedraaid was met Roma als figuranten.

Ter plekke besloten Ter Burg en Van Warmerdam dat met een nieuwe montage de film zou opknappen. Grimm was destijds een moeizame productie voor Alex van Warmerdam. De productie lag een jaar stil en er was geldgebrek. Ter Burg werkt nu nog aan Brimstone, maar zou later in het jaar tijd hebben voor Grimm.

De regisseur deed tijdens de masterclass ook nog een boekje open over de samenwerking met producenten Dick Maas en Laurens Geels, destijds van First Floor Features. Op de eerste draaidagen van Abel kwam Dick Maas kijken. ‘Hij fluisterde cameraman Marc Felperlaan steeds dingen in het oor. ‘Die man moet van de set weg!' heb ik toen geroepen’, aldus Van Warmerdam. ‘Dick nam het gelukkig sportief op.’ De later in opspraak geraakte Laurens Geels noemde Van Warmerdam ‘een moeilijke man, maar hij was heel gul voor mij.’ Voor De Noorderlingen mocht Van Warmerdam van Geels een complete straat nabouwen.  

Foto: Phil van Tongeren in gesprek met Alex van Warmerdam (HFN)

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180