banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Van Warmerdams ontvangen ere-Kalf

25 september 2016

Zondagmiddag hebben Alex en Marc van Warmerdam in Utrecht het Gouden Kalf voor de Filmcultuur 2016 in ontvangst genomen. Het is voor de regisseur en zijn producerende broer de bekroning van dertig jaar hoogwaardige en authentieke cinema.

Bij de uitreiking noemde NFF-voorzitter Emile Fallaux Alex de dichter en Marc de doener. ‘De gebroeders Van Warmerdam zijn een klasse apart. Alex is niet alleen regisseur, maar ook scenarist, acteur, componist en vormgever. Marc slaagt erin het eigenzinnige werk van zijn broer te realiseren en maakt zich daarnaast sterk voor de belangen van de film- en cultuursector. Met hun filmproductiehuis Graniet Film, theatergezelschap De Mexicaanse Hond en muziektheatergezelschap Orkater belichamen zij als geen ander duo de kruisbestuiving tussen film en theater,’ aldus Fallaux.

De eerste film die Marc voor Alex produceerde was De Jurk uit 1996. Daarvoor was het Laurens Geels die zowel Abel als De Noorderlingen onder zijn hoede had genomen. Alex heeft sindsdien nooit meer met een andere producent dan zijn broer gewerkt, in totaal zeven keer. Hun films werden vertoond in vele landen en geselecteerd voor en bekroond op A-festivals als Cannes, Venetië en Toronto. In Nederland ontvingen ze geregeld Gouden Kalveren, meest recent in 2013 met Beste Film, Beste Scenario en Beste Actrice voor Borgman.

 Gezamenlijk in het zonnetje: Marc en Alex van Warmerdam (Felix Kalkman/NFF) 

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px