banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Vooral NL product in bijprogramma's Berlinale

09 februari 2016

Het Nederlandse aandeel op de Berlinale mag dit jaar bescheidener zijn dan we gewend zijn, wie goed kijkt vindt toch wel enkele interessante bijdragen. En natuurlijk is Reinout Scholten van Aschat een van de Shooting Stars, Berlijns aanstormende talenten. Een overzicht.

In de competitie maakt de enige Nederlandse coproductie kans op grote prijzen. Het is de nieuwe film van Thomas Vinterberg, The Commune, waar het Amsterdamse Topkapi Films een aandeel in heeft. Verwachtingen zijn hoog gespannen. Het is de derde film die Vinterberg schreef met regisseur/scenarist Tobias Lindholm, en de vorige twee (Submarino, Jagten) waren veelbekroond. Het verhaal speelt zich af in een linkse commune in het Denemarken van de jaren zeventig, en de cast bevat grote namen als Ulrich Thomsen en Trine Dyrholm.

Voor volledig Nederlandse producties moeten we kijken naar de Panorama-sectie. En het zijn beide documentaires. Strike a Pose laat de dansers aan het woord van Madonna’s trendsettende Vogue-toernee uit 1990. Er blijkt veel oud zeer. En in Inside the Chinese Closet volgt Sophia Luvara een homo en lesbienne die onder druk van hun ouders met elkaar zijn getrouwd.

Nederland was traditiegetrouw het sterkst vertegenwoordigd in het Generation-jeugdprogramma. Dit jaar vinden we daar alleen de Zweedse coproductie Siv Sleeps Astray, waarin een magische kinderwereld tot leven komt. Barry Atsma speelt een bijrol. In het bijprogramma Kulinarische Kino draaien wel drie Nederlands films: Need for Meat (Marijn Frank), Ants on a Shrimp (Maurice Dekkers) en Portret van een tuin (Rosie Stapel).  

Als een van de tien Shooting Stars mag Reinout Scholten van Aschat zich een festival lang laten toejuichen. Het programmaonderdeel is een podium dat al tal van grote namen heeft voortgebracht (Domhnall Gleeson, Carey Mulligan). Scholten van Aschat heeft zich internationaal in de kijker gespeeld met Borgman en De Heineken OntvoeringBeyond Sleep met de acteur in de hoofdrol opende vorige week het IFFR.

Tot slot nog een wereldpremière met een Nederlands tintje: Das Tagebuch der Anne Frank is de eerste Duitse verfilming van het Achterhuis-verhaal. Hiervoor werden vorig jaar nog opnamen in Amsterdam gemaakt. Of in Nederland belangstelling zal zijn voor een Duitssprekende Anne is natuurlijk maar de vraag. Hoofdrolspeelster is het meisje uit Kreuzweg, Lea van Acken.

Het festival gaat aanstaande donderdag van start met de nieuwe film van de Coen Brothers: Hail, Caesar!

 


foto: de cast van The Commune, de Nederlandse coproductie in de competitie (September Film)

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN