Gek van Oranje
NIEUWS - Cast

Cultuur-Kalf naar Gerard Soeteman

07 september 2017

Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur, de life achievement award van het NFF, wordt dit jaar uitgereikt aan scenarist Gerard Soeteman. Weinig filmschrijvers kunnen bogen op zo’n rijk, divers en succesvol oeuvre als de creatieve partner van Paul Verhoeven.

Soeteman is 81 jaar maar nog lang niet uitgeschreven. Recent leverde hij het scenario aan voor Blessed Virgin, de Franstalige kostuumfilm die Verhoeven aan het afwerken is. Het zal het elfde project zijn dat het duo samen gemaakt heeft, een collaboratie die begon met de tv-serie Floris in 1969. Tel daarbij op de vele nooit gerealiseerde scenario’s en je hebt een voor de Nederlandse filmwereld unieke samenwerking.  

Gerard Soeteman was ook actief voor andere regisseurs. Hij schreef het script van Fons Rademakers’ Oscar-winnende De Aanslag (1986) plus diens eerdere Max Havelaar en Mijn vriend. Voor Jean van de Velde leverde hij een nieuwe versie van het Floris-verhaal (2004). Soeteman regisseerde zelf ook een film: de oorlogsthriller De Bunker (1992) over verzetsman Gerrit Kleinveld. Zijn scripts kenmerken zich door hun gelaagdheid, zwarte humor en subversieve karakter. 

Gerard Soeteman zal het Gouden Kalf voor de Filmcultuur tijdens de opeingsavond van het NFF uitgereikt krijgen, woensdag 20 september.

Subversief karakter: Soeteman kiest nooit voor de gemakkelijke weg / NPO

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
vacature
BannerIjslandBende_2
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner-HLIV-240x180
Banner CineJobs240x180px
17102.BARCO.HollandFilmNieuws.onlinebanner.v2
9694_BVHV_BANNER_HFN(240x180px)
9695_WILD_BANNER_HFN(240x180px)