banner Pieter Konijn
NIEUWS - Cast

Lumière moet reorganiseren als gevolg van filmdiefstal

03 juni 2016

De Lumière groep ziet zich genoodzaakt een forse reorganisatie door te voeren. Dat heeft ook flinke gevolgen voor de distributieactiviteiten van de filmmaatschappij. Het bedrijf moet afscheid nemen van in totaal elf werknemers, zo bevestigt directielid Jan Declercq desgevraagd.

De stappen zijn het gevolg van het grootschalige illegaal downloaden van films en series. En vooral van de lakse houding die zowel de Nederlandse als Belgische overheid op dit vlak tonen, aldus Lumière in een persverklaring.

Het probleem zit 'm volgens de onderneming niet in het veranderde kijkgedrag van de consument. Dat die veel minder dvd's koopt en vooral digitaal wil kijken is een marktontwikkeling waar de filmmaatschappij goed mee om denkt te kunnen gaan. Het punt is vooral dat de overheid niet optreedt tegen illegaal downloaden. 'De explosie van het illegale downloaden waar we sedert begin 2015 mee worden geconfronteerd, door onder andere Popcorn Time, zetten de dvd en vod verdienmodellen zeer zwaar onder druk', aldus Lumière.

'De bedreiging van onafhankelijke distributeurs is op termijn een bedreiging voor de ganse Europese filmindustrie', zo stelt het bedrijf. Onafhankelijke distributeurs spelen een 'cruciale rol in de totstandkoming van films door voorfinanciering op basis van geschatte distributie inkomsten. Zo is een netwerk van Europese onafhankelijke distributeurs samen vaak goed voor 20 à 50% van het totale productiebudget van een film.'

Van de elf werknemers waar afscheid van moet worden genomen, zijn er vier werkzaam op het Nederlandse kantoor en zeven op het Belgische kantoor, bevestigt medeoprichter en directielid Jan Declercq. Bij de Lumière groep werken in totaal zo'n 40 personen.

Still Boyhood, LumièreBoyhood was in 2014 én 2015 een grote hit voor Lumière

Lumière werd in 2002 opgericht door Jan Declercq en Alexander Vandeputte. Dat gebeurde voor de productie van de Vlaamse film Meisje. Het bedrijf werd korte tijd daarna ook actief als filmdistributeur voor zowel de bioscoopmarkt als die van home entertainment. Esther Bannenberg trad later toe toe de directie van Lumière.

In 2006 begon het bedrijf de Nederlandse distributieactiviteiten onder de vlag van Benelux Film Distributeurs (BFD). De partners van die joint venture, waaronder ook Inspire Pictures en Dutch FilmWorks, gingen in 2012 zelfstandig verder. 

Onderdeel van Lumière zijn ook twee bioscopen in Antwerpen en Brugge. Daar exploiteert Lumière de stadsbioscopen Cinema Cartoon en Cinema Lumière.

Het vertrouwen in de ontwikkeling van de bioscoopmarkt maakt dat Lumière investeert in de bioscopen. Cinema Lumière In Brugge krijgt er in september een vierde bioscoopzaal bij. In Mechelen wordt momenteel een stadsbioscoop met drie zalen ontwikkeld.

Ook qua productie blijft Lumière actief. Het bedrijf zegt drie Vlaamse speelfilms voor te bereiden, drie series met internationale allure en diverse animatiefilms. Er zit ook een Nederlandse coproductie in de pijplijn.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner CineJobs240x180px