banner Pieter Konijn
NIEUWS - Cast

Periscoop distributeur van artistiek en tegendraads aanbod

19 augustus 2015

Het Nederlands filmlandschap is weer een distributeur rijker: Periscoop Film. Dit initiatief van Submarine en Fu Works zal zich gaan richten op hoogwaardige cultfilms.

Periscoop presenteert zich met het statement ‘Wij distribueren wat we zelf ook graag hadden willen produceren’. Wie de output van Submarine (The Last Hijack) en Fu Works (Eistenstein in Guanajuato) een beetje kent heeft dan wel een plaatje: grote internationale documentaires, artistieke animatiefilms en lastig te classificeren speelfilms met een hoog cultgehalte. Zelf geeft de kersverse verdeler daar de naam ‘genrebending’ aan: genrefilms met een scherp randje.

Een paar titels zijn al bekend, en maken zeker nieuwsgierig. De documentaire The Wolfpack observeert het opmerkelijke gedrag van zes New Yorkse broers die geïsoleerd zijn opgegroeid in een appartement waar ze gezamenlijk filmscènes naspelen. Of Michel Gondry’s Is the Man Who Is Tall Happy?, waarin de Franse cineast gesprekken die hij voerde met taalkundig filosoof Noam Chomsky heel creatief heeft geanimeerd.

Periscoop lijkt zich met name te richten op prijswinnende festivalfilms die door andere distributeurs te riskant bevonden zijn. Tot voor kort werden deze vooral vertoond in filmtheater LAB111 waar zowel Submarine als Fu Works nauwe banden mee hebben. Kennelijk was de respons daar goed genoeg om nu dit filmaanbod ook landelijk te gaan distribueren.  

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
LadyBird