banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

2015 een goed Europees bioscoopjaar

11 februari 2016

Europese bioscopen hebben een mooi jaar achter de rug, zo blijkt uit de cijfers die UNIC (International Union of Cinemas) heeft gepubliceerd over het bioscoopbezoek in Europa. Dat komt niet als een verrassing gezien het glanzende recordjaar waar bioscopen wereldwijd dankzij de vele blockbusters op kunnen terugblikken.

In heel Europa nam het bioscoopbezoek toe met 6,9%. In de UNIC-landen was dat 5,5% waarmee het aantal bioscoopbezoeken uitkwam op 1,2 miljard. Vooral het Verenigd Koninkrijk en Duitsland maakten een grote groei door. Volgens UNIC is de groei vooral te danken aan grote filmhits als Fifty Shades of Grey, Furious 7, Minions, SPECTRE, Jurassic World and Star Wars: The Force Awakens. Daarnaast deden locale producties het in sommige landen ook opmerkelijk goed. Dat was, niet geheel onverwacht, met name het geval in Scandinavië.

Dit voorjaar worden er meer details per land bekend en worden de definitieve data gepubliceerd. Download hier het UNIC persbericht.

De UNIC is de Europese brancheorganisatie voor bioscopen, waarbij vrijwel alle nationale bioscoopverenigingen zijn aangesloten en een groot aantal bioscoopexploitanten en organisaties uit Rusland, Turkije en Israël.

 

 

 

 

 

 

 

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN