banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

Architect Francine Houben adviseert bioscopen diversiteit

18 maart 2015

Binnenkort vindt in het Engelse Manchester de officiële opening plaats van HOME, het nieuwe cultuurcomplex dat zowel theaterproducties als films een podium biedt. Ook is er in het gebouw ruimte voor barren, een boekenwinkel en een gallery. HOME is een ontwerp van Francine Houben van het Nederlandse architectenbureau Meccano architecten. Volgens Houben hebben dit soort cultuurplaatsen de toekomst omdat ze veel meer flexibiliteit bieden.

Maar bioscopen en filmtheaters die voorbereid willen zijn op de toekomst moeten volgens de bekende architect vooral voor ogen houden dat het anno 2015 draait om beleving. ‘Als je naar de internationale ontwikkelingen kijkt, dan zie je dat het gaat over de beleving, de experience. Van luxe stoelen met een glas wijn tot en met het complete avondje uit. Bioscopen moeten diversiteit nastreven. Investeren in diversiteit maakt je minder kwetsbaar’, aldus Houben.

Holland Film Nieuws sprak uitgebreid met Francine Houben in het kader van het project De toekomst van cinema.

Aan bod kwamen onder meer ook de rol binnensteden en de problemen bij retailers als belangrijk factoren voor het wel en wee van bioscopen en filmtheaters. Houben: ’Dat er steden zijn die in de problemen komen, heeft te maken met het financiële regime van de afgelopen jaren. Gedreven door geld van projectontwikkelaars werden er allemaal nieuwe complexen gebouwd. Die komen nu leeg te staan. Dat was nodig voor het businessmodel van de ontwikkelaars en niet voor de Nederlandse bevolking. Dat krijgen we nu terug.’ Hoe hard krijgen we dat terug? Houben: ‘Ik denk dat de binnensteden van Nederland een stabiliteit gaan vinden. Het fundament van de Nederlandse steden is goed. Daar kunnen veel steden in de wereld jaloers op zijn.’

De uitgebreide versie van het interview met Francine Houben is te lezen door eenabonnement te nemen op De toekomst van cinema. Dat interviewproject laat deskundigen uit de (inter)nationale filmsector én met personen daarbuiten vanuit hun werkveld een blik werpen op de trends en ontwikkelingen waar bioscopen en filmtheaters mee te maken hebben of krijgen. In verkorte weergave van het interview is te lezen in Holland Film Nieuws 123 die in april uitkomt.

Foto Francine Houben, Tanja van Rooden.
 
lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN