banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

BREIN’s Tim Kuik en Cineville winnen bioscoopprijs

05 januari 2016

Tim Kuik, directeur van auteursrechtenorganisatie BREIN heeft de Jan Nijland Zilveren Roos toegekend gekregen. Dat werd tijdens de NVBF/NVF nieuwjaarsreceptie in Pathé Tuschinski bekend gemaakt. Kuik was niet aanwezig, maar kreeg de prijs eerder uitgereikt door Mario Bruna, voorzitter van Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award.

De Jan Nijland Zilveren Roos wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instantie die zich een groot deel van zijn/haar werkzame leven heeft ingezet voor de Nederlandse bioscoopwereld en daarmee van grote betekenis is geweest voor de sector.  Bij de prijs hoort een geldbedrag van 20.000 euro. 

Kuik, al meer dan dertig jaar werkzaam in de film- en muziekindustrie, is sinds 1998 het boegbeeld van de strijd tegen illegale content. Hij kreeg de prijs als waardering voor zijn werk als piraterijbestrijder. Het juryrapport spreekt van een onschatbare en door sommigen onderschatte rol. De jury waardeert vooral Kuik’s aanpak om stapsgewijs te bouwen aan een raamwerk van jurisprudentie waarmee piraten daadwerkelijk kunnen worden aangepakt. Ook wordt zijn vermogen geroemd om partijen met uiteenlopende belangen rondom auteursrecht met elkaar te verbinden.

Het Jan Nijland Zilveren Roosje, de aanmoedigingsprijs van 5.000 euro, ging naar Cineville, en daarmee naar initiatiefnemers en directeuren Thomas Hosman en Niels Büller.

Het bestuur van de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award bestaat uit Mario Bruna (voorzitter), Jaap Dierkens Schuttevaer en Gulian Nolthenius. De jury, ingesteld door het bestuur en aangewezen door de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, bestaat uit Winnie Sorgdrager, Sandra den Hamer en Michael Lambrechtsen. 

Tussen 1960 en 1982 kregen onder meer Charlie Chaplin, Bert Haanstra en Robbert Wijsmuller een Zilveren Roos. In 2013 is de prijs nieuw leven ingeblazen en sindsdien toegekend aan Ad Weststrate, Joachim Wolf en Ron Sterk.

Jan Nijland (1919-1998) heeft als ondernemer en bestuurder een belangrijke rol vervuld in de sector. In 1982, bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond kreeg hij zelf de Zilveren Roos.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie