banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

Cinema2020: Bero Beyer, groot publiek voor kwetsbare film

23 maart 2016

De laatste pitch kwam voor rekening van Bero Deyer, directeur van het IFFR. Hij schetste het beeld van een festival dat in 45 jaar tijd veel heeft bereikt, en dat nu op de drempel van een tijd is aangekomen.

Het vermaarde festival voor de artistieke film is erin geslaagd een enorm publiek op te bouwen en aan zich te binden. En dat rondom films waarin geen grote sterren zitten en die vaak zijn gemaakt door beginnende filmmakers. Wat het festival heeft bewezen is dat het de experience is die het speciaal maakt, aldus Beyer.Foto: Bero Beyer.

Om het festival een stap verder te brengen en een publiek te vinden voor bepaalde films buiten het festival om, heeft het festival IFFR Live ontwikkeld. Dat is het vertoning van films in meerdere bioscopen in Europa terwijl de vertoning in Rotterdam tijdesn het festival plaatsvindt. De betrokkenheid van het publiek wordt vergroot door de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de filmmakers na afloop van de vertoning.

In 2016 vonden er vijf IFFR Live sessies plaats in 17 landen. Dat bleek een groot succes. De uitdaging zat hem, volgens Beyer, vooral in de rechten waardoor bijvoorbeeld een day and date release in Frankrijk problematisch bleek.

Op de vraag van Michael Gubbins of IFFR Live self supporting kan zijn, antwoordde Beyer dat het initiatief voorlopig niet zonder subsidie kan. Hij kon het echter niet laten een toekomst te schetsten waarin je een heel festival kan opzetten zoals IFFR Live uitvoert: live, verspreid over een groot aantal verschillende locaties en met een interactie met het publiek. Hoewel de verleiding op de loer ligt om de rol van de distributeurs over te nemen als het de uitbreng van een film betreft, wil Beyer zich echter vooral positioneren als de faciilitator.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN