banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

Cinema2020: Evolueer of verdwijn

24 maart 2016

Een bioscoopbezoek kan een ervaring zijn. Nee, het moet een ervaring zijn om te overleven, zo leert ons de tweede dag van Cinema2020. Bill Tisher van het Canadese Cineplex biedt het complete pakket.

Bill Tishler is technisch directeur bij Cineplex Entertainment. Hij is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en renovatie van alle Cineplex Entertainment theaters in Canada. Dat zijn er inmiddels 165.

Foto: Bill Tishler

Zijn eerste kennismaking met Cineplex was dertig jaar geleden als filmstudent, zo vertelde Tisher. Hij liep toen samen met de toenmalige directeur door de nieuwe bioscoopzaal. Die verbaasde zijn team door te eisen dat er voor de eerste rij nog een rij stoelen moest worden geplaatst, vlak onder het scherm. Het maakte hem niets uit dat de bezoeker niets kon zien, als de helft van de rij wegloopt dan zij het zo. De andere helft blijft tandenknarsend zitten en levert dus inkomsten op.

Inmiddels weet Cineplex wel beter, zo vezekert Bill Tisher ons. Het publiek wordt niet meer als vee uit de zaal verdreven, maar wordt onthaald als hooggewaardeerde gasten. Zij willen een jong publiek bereiken waarbij het bioscoopbezoek niet meer in het bloed zit. ‘Waarom zou ik voor twee uur naar een donkere plek gaan voor maar één ding. Dat is marteling’, zo schetst Tisher de gedachtegang van de moderne jeugd.

Om te overleven doet Cineplex aan schaalvergroting, pioniert het in nieuwe technieken en zoekt het de oplossing mede in diversiteit door samenwerkingen te zoeken met games-producenten en te investeren in het maken en uitserveren van voedsel. Dat culmineert in een totaalconcept waar Bill Tisher trots op is. Hij toonde een promoreel van het nieuwe Cineplex-complex in het Canadese Edmonton, The Rec Room geheten. Dit immense complex huisvest uiteenlopende vormen van vrijetijdsbesteding waarin de beleving centraal staat: van sportcafés, en restaurants tot game area’s en een poppodium. Maar natuurlijk ontbreekt ook cinema niet, zonder de eerste rij…, want blije gasten openen sneller hun portemonnee.

lees meer

Jan van Houten is een groot muziek en filmliefhebber die van zijn hobby zijn beroep probeert te maken. Vooral werkzaam in Hilversum bij diverse omroepen en radiostations, maar ook regelmatig te vinden in bioscoopzalen.
Twitter @janvhouten Linkedin /janvanhouten

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie