banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

Cinema2020: Peter Buckingham pleit voor groot denken

24 maart 2016

Het vierde en laatste gespreksthema van Cinema2020, Audience in Mind, werd ingeleid door Peter Buckingham van Sampomedia. Hij spoorde de aanwezigen aan geen verschil toe te laten tussen het kijken naar Hollywood blockbusters en onafhankelijke films.

Peter Buckingham

In wat eerder een - goede - column was dan een algemene verkenning van het thema, vertelde hij zijn toehoorders dat hij workshops geeft aan filmmakers. Hij legt hen daar vaak de vraag voor wat film is. Het punt dat hij uiteindelijk duidelijk wil maken is dat uit onderzoek blijkt dat het publiek cinema primair associeert met drie eigenschappen: het grote scherm, het ‘grote’ geluid en de mogelijkheid om een sociale ervaring te hebben.

Volgens Buckingham projecteren te veel producenten van Europese films deze kenmerken niet op hun eigen films. Zij denken ten onrechte dat het grote scherm en het ’grote’ geluid bedoeld zijn voor de blockbusters uit Hollywood.

Volgens Buckingham beïnvloedt die gedachte ook het debat over de independent film, vod en zelfs de day-and-date releases. Alsof de onafhankelijke film eerder op een klein scherm gezien mag worden dan een Hollywoodfilm. Buckingham riep dan ook op die denkwijze overboord te zetten en te erkennen dat ook de independent film echt beter tot zijn recht komt op het grote doek met groots geluid. Al is het alleen al omdat het publiek dat ziet als de echte filmervaring.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180