banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

Cinemavangelist Ted Schilowitz wil innoveren door te experimenteren

28 november 2014

‘Als je op dezelfde plek blijft en niet op ontdekkingsreis gaat, dan sta je op verlies. Je moet durven experimenteren. Je innoveert door te experimenteren.’ Volgens Ted Schilowitz, die zowel voor het Belgische Barco werkt als voor filmstudio 20th Century Fox is dat de enige manier voor de bioscoopsector om stappen voorwaarts te zetten.

Schilowitz’ ervaring als voormalig ‘leader of the rebellion’ bij cameragigant Red Digital Camera Company maakte hem voor beide bedrijven een interessante kandidaat om in huis te halen voor advies over de toekomst. HFN sprak uitgebreid met Schilowitz in Kinepolis Antwerpen in het kader van het project De toekomst van cinema.
Schilowitz was daar omdat hij nauw betrokken is bij Escape, het nieuwe systeem van de Belgische firma Barco dat de kijker het verhaal wil intrekken door op twee zijschermen – die allebei in een hoek van ongeveer 145 graden op het hoofdscherm staan – extra beelden te projecteren. The Maze Runner van 20th Century Fox was de eerste film die in het Escape-formaat werd uitgebracht. Zowel Kinepolis Antwerpen als Kinepolis Brussel werden recentelijk uitgerust met een zaal met Barco’s Escape.

Technische bedrijven als Barco en Dolby lijken de laatste jaren het initiatief te nemen en sterk het tempo te bepalen waarmee de sector verandert. Hoe kijk jij daar tegen aan?
‘Dat is het logische gevolg van waar we ons nu bevinden. Computers bepalen ons doen en laten. De hele keten in de filmindustrie is nu volledig digitaal. Daardoor hebben we meer flexibiliteit en creativiteit gekregen. En een beter beeld. Film als kunstvorm heeft zich ontwikkeld door techniek te gebruiken. Het is wel te begrijpen dat er zo nu en dan wat spanningen ontstaan.’

20th Century Fox heeft je gevraagd als hun Futurist. De windows liggen nu aan de basis van het economische model waar alle distributiemaatschappijen mee te maken hebben. Maar dat is flink aan het schuiven. Wat is jouw mening?
‘Het zijn experimenten. Mensen zijn aan het inzien dat het model waar ze jaren mee hebben gewerkt en wat hen geld heeft opgeleverd niet langer houdbaar is. Bij televisie is hetzelfde gebeurd. Wat we eerder het internet noemde is nu een entertainmentportal. Het is hetzelfde of beter dan de kwaliteit die je van traditionele televisie krijgt. Het internet begon als iets minderwaardigs, iets waarvan je zou denken dat het televisie en film nooit zou kunnen vervangen. Maar moet je nu eens zien! Techniek heeft gemaakt dat het niet alleen goed is, maar beter is geworden dan wat er eerst was. Mijn advies: Be ready to adapt!’

De uitgebreide versie van het interview met Ted Schilowitz is te lezen door een abonnement te nemen op De toekomst van cinema. Dat interviewproject laat deskundigen uit de (inter)nationale filmsector én met personen daarbuiten vanuit hun werkveld een blik werpen op de trends en ontwikkelingen waar bioscopen en filmtheaters mee te maken hebben of krijgen. In verkorte weergave van het interview is te lezen in Holland Film Nieuws 121 die in december uitkomt.

InbeeldTed Schilowitz

Ted Schilowitz

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird