banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

De tien ultieme vragen van 2015

29 december 2015

Gasthoofdredacteur Dirk de Lille stelde speciaal voor de kersteditie van Holland Film Nieuws tien ultieme vragen samen en stelde ze aan tal van bekenden uit het film- en bioscoopbedrijf. In het magazine stond een selectie van deze antwoorden maar vanaf nu online: de volledige antwoorden van alle respondenten.Wat vond jij de belangrijkste gebeurtenis, trend of evolutie van 2015?

De verdere professionalisering van en investeringen gedaan door bioscoopexploitanten: overnames, nieuwbouw (planning en oplevering), nieuwe technologieen en renovaties onderschrijven een geloof in de Nederlandse theatrical markt die een van de interessantste is van Europa. (Bas Hol)

In willekeurige volgorde: 
(1) Het omvallen van A-Film Benelux en het bijbehorende besef dat de onafhankelijke distributeurs het steeds moeilijker krijgen.
(2) De ongebreidelde groei van het aantal doeken en de toenemende concurrentie tussen bioscoopketens. Is het verzadigingspunt nog niet bereikt?  
(3) De eerste voortekenen van het einde van de window periode. Be prepared.
 (David Deprez)

De opkomst van Cinematic VR vind ik wel een van de spannendste ontwikkelingen van het afgelopen jaar. De cinematografische kwaliteit wordt steeds beter en overstijgt het gadget-gehalte. EYE is graag betrokken bij deze ontwikkelingen, want het is misschien wel de ultieme manier om verleden, heden en toekomst van film aan elkaar te verbinden. (Ido Abram)

Het ontstaan van FDN. Onze mooie industrie wordt aan alle kanten aangevallen en een krachtige branchevereniging kan helpen deze bedreigingen om te keren tot kansen (Jaap Bruijnen)

Op gebied van film, nationaal of internationaal? Nationaal film - dat met nieuwe internationale spelers op Nederlandse bioscoopmarkt er een beter evenwicht gaat ontstaan tussen de belangrijke spelers en dit ten goede kan komen aan diversiteit in bioscoopmarkt. (Krijn Meerburg)

De trend dat de bioscoopwereld gedomineerd dreigt te worden door (deels nieuwe) grote spelers. Voor de onafhankelijke bioscopen zal er –naar mijn mening- echter altijd wel een markt blijven. (Wendy Vogelzang)

De vluchtelingen en onze schrijnende onmacht daar humaan en waardig op te reageren. (Wallie Pollé) Wat was voor jou de mooiste film van 2015?

The Look of Silence, samen met The Act of Killing de belangrijkste cinematografische prestatie van de afgelopen tien jaar. (David Deprez)

Mogen het er zeven zijn? Those Who Feel the Fire Burning, Gluckauf , The Lobster , Youth, Seymour: an Introduction en Le Meraviglie, Dheepan en Peggy Guggenheim: art addict en eigenlijk nog wel een handjevol meer. (Geke Roelink)

Minions 2D, 3D, nl, ov (Han Wolf)

Son of Saul. Onontkoombaar (Hetty Bosman)

Met gevaar om slijmerig over te komen bij de gasthoofdredacteur van HFN moet ik toch kiezen voor Youth van Sorrentino. Prachtige mix tussen drama en humor, cinematografische perfectie en edelkitsch. Son of Saul is overigens een hele close tweede. (Ido Abram)

Ik mocht bij de première aanwezig zijn van Holland, natuur in de delta.   De combinatie van zo’n mooie film mét live muziek in CineMec Utrecht: geweldig. Mijn verwachtingen na De nieuwe wildernis waren hoog gespannen, die zijn zeker uitgekomen. (Jan Huib Pannekoek)

Ik vond The Man from U.N.C.L.E. een verrassende, prachtig gestileerde, actiefilm. Met zo veel liefde en oog voor detail gemaakt. (Joep Caubo)

Amy, een bijzondere film, de intimiteit van haar privéleven in verhouding tot de buitenwereld om haar heen. (Jordi Wientjes)

Dat klinkt misschien een beetje gek uit mijn mond, maar ik vond Prins een prachtige film, ik was zo bevoorrecht om die een keer in een speciale screening te mogen zien en ik vond hem heel bijzonder. Jammer dat er uiteindelijk geen hond naar toe is gegaan. (Karel de Vries)

Turist (Krijn Meerburg)

The Lobster, heerlijk om helemaal in een andere wereld te verdwijnen die toch voelt alsof hij logisch is. Yorgos Lanthimos is erg goed in het scheppen van dit soort bizarre tweede werkelijkheden waarvan je de regels heel snel doorhebt en accepteert. (Marieke Jonker)

Als Amsterdammer kreeg ik kippenvel bij het zien van Bloed, zweet en tranen. (Rink Klaassen)

Poeh, zovelen! Son of Saul heeft de meeste indruk op me gemaakt, maar de beste film was voor mij Turist. Prins krijgt een eervolle vermelding als de grootste verrassing van het jaar. (Thomas Fransman)

Het is een goed jaar voor de omzet maar een slecht jaar voor de filmliefhebber. Met moeite kom ik op Mad Max: Fury Road en Bird Man; het houdt niet over. (Ron Sterk)

Son of Saul Son of Saul


Verwacht je een groei of daling van het bioscoopbezoek in 2016 en waarop is jouw verwachting gebaseerd?

Ik verwacht dat het bioscoopbezoek gelijk blijft in 2016 maar met de opening en bouw van prachtige nieuwe multiplexen hoop ik dat er een lichte groei zal zijn. (Claire Vogelenzang)

Daling, blijft in een kristallen bol kijken, maar in 2013 was 2015 al voorzien als een zeer succesvol jaar. (Han Wolf)

De absolute groei is altijd slate afhankelijk, maar ik denk dat de onderliggende trend groei zal laten blijven zien. Meer theaters, economische verbetering, et cetera. (Jaap Bruijnen)

Het is de combinatie van welke titels uitkomen; grote events; nieuwe filmdoeken; nieuwe technieken. In 2016 mag het NL-elftal niet meevoetballen, de titels zijn redelijk en wellicht wat doeken erbij. Ik zet in op een gunstig bioscoopjaar 2016 met een wat minder bezoekersaantal als in 2015. (Jan Huib Pannekoek)

Een groei: De kwaliteit van de Nederlandse bioscopen verbeterd in een rap tempo. Het aantal nieuwbouw complexen groeit al sinds een aantal jaren met rasse schreden en stopt nog niet. En Nederland die komend jaar (helaas?) niet voetbalt op het EK. (Jordi Wientjes)

Meer bezoekers, maar bezettingsgraad zal denk ik niet toenemen (nieuwe complexen) (Krijn Meerburg)

Gezien alles wat er gebouwd wordt en de nieuwe technieken die geboden worden in bioscopen, denk ik dat over all het bioscoopbezoek zal stijgen. Ik geloof dat iedere bioscoop die een beter avondje uit biedt, of dat nou is door event based cinema, het verbeteren van “Sight, Seats and Sound”, of gewoon omdat het personeel vriendelijk is, meewerkt aan het populairder maken van “naar de bioscoop gaan”. Qua line up vrees ik dat we het in 2016 minder treffen dan het afgelopen jaar. (Marieke Jonker)

Gezien de ontwikkeling in de markt met nieuwe moderne bioscoopcomplexen, ook op plaatsen waar momenteel enige cinema-armoede heerst, verwacht ik dat het totale bezoek in ons land wel iets zal stijgen. De meer traditionele (soms zelfs verouderde) bioscopen zullen het echter zwaar gaan hebben en een daling laten zien. Temeer omdat de echte blockbusters zoals afgelopen jaar nog niet echt evident uit de releaselijst springen. (Martijn Visscher)

Er staan ons volgend jaar zeker interessante titels te wachten, maar desondanks ben ik gematigd positief. 2015 was een geweldig bioscoopjaar en op basis van de titels die ik nu zie, denk ik dat 2015 lastig is te evenaren, laat staan te overtreffen. Ik houd rekening met een gemiddelde daling van 7%. (Peter Isaak)

Ik verwacht een groei door de opening van nieuwe bioscopen (meesten al eind 2015, maar echte effect in 2016) zoals CineMec Utrecht, Pathé Aenhem, Pathé Maastricht en JT Alkmaar. Dit zal mogelijk meer dan een miljoen extra bezoekers opleveren en zal compenseren dat de rest van de markt iets zal dalen door een iets minder filmaanbod en even jaren altijd wat minder zijn dan oneven jaren. (Ron Sterk)

Minions


Welke filmcampagne is jou het meest opgevallen?

Minions waren overal en heel Nederland (behalve Matthijs van Nieuwkerk) wist van de film. (Bas Hol)

Er was een film waar je echt niet omheen kon wat je leeftijd, geslacht, religie of geaardheid ook is, en dat was Minions. (Hajo Binsbergen)

De uitbreng van Michiel de Ruyter in twee leeftijds categorieën vond ik wel een verrassende vondst, sowieso trok de film natuurlijk de nodige aandacht. (Joep Caubo)

Minions . By far. Waar je ook keek, overal zag je de gele mannetjes. In winkels, op straat, in de bios, maar ook had de hele wereld lol met creatieve posts op social media et cetera. En nog…, ga maar eens bananen kopen….
(Martijn Visscher)

Je kon niet om Bond heen, maar dat was niet moeilijk en eigenlijk ook helemaal niet vernieuwend. Moet schoorvoetend toegeven dat ik Ja, ik wil! goed gedaan vond met lekkere campagne, eindeloos doorgevoerd op de radio met 1 2 3 gold trouwringen. (Peter de Haan)

Geen idee. Ik vond de poster van A Girl Walks Home Alone at Night heel bijzonder, maar daarbij is zeker van invloed dat ik de film fantastisch vond. (Pien Houthof)Hoe lang staat Popcorn Time al geïnstalleerd op jouw computer?

Ik heb geen idee hoe dat werkt. (Alex de Ronde)

Dan toch liever de demand service van de concurrent;-) (Brenda Weisz Blanchetta-Visser)

Nope. Ik ben principieel old school.
 (David Deprez)

“Popcorn Time?”,wat is dat? :-) (Gulian Nolthenius)

Al een paar jaar en in een gesprek met een filmverhuurder heb ik die weten te overtuigen om er even naar te kijken en toen is Popcorn Time op het desbetreffende kantoor op een pc geïnstalleerd! Met verbazing werd er naar gekeken… (Han Wolf)

Er staat ontslag in mijn “Code of Coduct” bij gebruik van PopcornTime. (Jaap Bruijnen)

Nooit er op gestaan, gaat ook niet gebeuren. Ik ga ook niet vreemd namelijk. (Karel de Vries)

Hahaha. LOL. Nee, dat krijg ik echt niet over mijn hart. No way!!! (Martijn Visscher)

Ik heb nog nooit een film gedownload. Noch illegaal, noch legaal. (Peter Isaak)

Ik houd niet van Popcorn maar Time is on my side. (Wallie Pollé)  Waarom vind jij het belangrijk dat het vakblad Holland Film Nieuws blijft bestaan?

In een tijd dat alle belangenverenigingen uit elkaar vallen is een stabiel baken als HFN wel zo belangrijk. (Alex de Ronde)

Om in ieder geval de illusie in stand te houden dat we het allemaal samen doen... (Bas Hol)

Omdat dit al jaren gedaan wordt door een heel enthousiast team van kundige mensen die het produkt zeer nauw aan het hart ligt. Complimenten hoe ze na elke tegenslag toch weer de energie vinden om door te gaan. (Claire Vogelenzang)

HFN is een betrouwbare en relevante bron die mij op de hoogte houdt van actuele ontwikkelingen in de bioscoopsector. 
 (David Deprez)

Het is goed voor de branche dat er een off en/of online vakblad bestaat waarin branchebrede onderwerpen aan bod komen. (Gulian Nolthenius)

HFN houdt iedereen binnen de filmindustrie, van kassamedewerker tot directeur op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op filmgebied. Ben ook erg blij met de online versie. De bevlogenheid waarmee dit blad gemaakt wordt, is uniek. Alleen daarom al moet HFN blijven bestaan. (Ido Abram)

Een goede, entertaining bron van relevante informatie is het middel voor “binden en verbinden” (Jaap Bruijnen)

Moet ik daar echt antwoord op geven? Haha! In een tijd waarin er zoveel dingen gebeuren die het doen en laten van deze sector beïnvloeden is er een medium nodig dat de trends en ontwikkelingen kan beschrijven en duiden, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet. Ik vind dat geen taak van de Filmkrant of van welke ander consumentenplatform voor film dan ook. Het is de taak van een vakblad. En ik vind het de taak van een branche als de onze om ervoor te zorgen dat zo’n podium kan blijven bestaan. En daar mag men best wel iets meer voor over hebben. (Jeroen Huijsdens)

HFN is een van de weinige zaken die ons als medewerkers van deze mooie branche nog bindt. Dit is een van de mogelijkheden om toch nog vanaf papier informatie met elkaar te delen. Een compliment is op zijn plaats voor allen die hier nog zo hard aan werken om dit iedere keer toch weer mogelijk te maken. (Jordi Wientjes)

Het voelt een beetje als ons club-blad. En een club zonder blaadje heeft geen hart. Dus volgens mij kunnen we simpelweg niet zonder! (Marieke Jonker)

Het blad hoort nu gewoon bij de branche. Ik beschouw het eigenlijk ook als òns blad. Ik vind de opmaak professioneel en de artikelen en wetenswaardigheden interessant. (Peter Isaak)

HFN wordt altijd goed gelezen op kantoor bij LUX. Er wordt zelfs door een aantal medewerkers driftig meegedaan aan Picture this…, ontdekte ik pas geleden. 
Het is het vakblad waarmee je je op de hoogte kan houden van de verschillende ontwikkelingen binnen de Nederlandse filmbranche. Het is altijd leuk om te beginnen bij de laatste pagina, Cast, en daarna het blad verder door te lezen. Ik kijk overigens ook met regelmaat op de website van HFN. (Pien Houthof)

Omdat we anders geen gespreksonderwerpen hebben bij de koffieautomaat, ik heb overigens vooral veel plezier van de digitale versie. (Rink Klaassen)

HFN is toch een beetje het clubblad van ons gekke wereldje. No way dat dat ter ziele gaat. Sterker nog, ik bied me hierbij aan om bij te dragen aan een volgende editie, mocht daar behoefte aan zijn. (Thomas Fransman)
Wat wordt volgens jou de finale boxoffice in Nederland van Spectre?

17,700,007 Euro (Bas Hol)

Ik denk €16 miljoen maar ik hoop €19 miljoen (Claire Vogelenzang)

Ik weet het niet hoor met die Daniel Graig…. (Geke Roelink)

Daar houd ik mij helemaal niet mee bezig. (Hetty Bosman)

Na zo’n mooie start zou de 20.000.000 wel te halen moeten zijn, denk ik. Er zijn dagen dat ik het niet verdien zal ik maar zeggen. (Ido Abram)

20 miljoen moet James wel binnen kunnen harken... (Joep Caubo)

Moet de 1.5 miljoen bezoekers kunnen halen…. (Krijn Meerburg)  

14.240.000 Euro (Ron Sterk)

De finale boxoffice van Spectre in Nederland staat in ieder geval niet in verhouding tot het gebodene, en het zou UPI sieren daar minimaal een procent van ter beschikking te stellen aan een goed maatschappelijk doel. (Wallie Pollé) 

Spectre James Bond SpectreIn welk opzicht ben jij wel/niet gelukkig met jouw job?

In Het Ketelhuis ga ik over films en geld: naast de liefde de twee geinigste dingen in het leven. (Alex de Ronde)

Ik hoop dat we heel snel verhuizen naar Amsterdam! (Brenda Weisz Blanchetta-Visser)

Sowieso is dit een droombaan. Vanuit Maastricht zit ik soms wat ver van de bron, maar anderzijds is het meestal heerlijk werken in de luwte. 
Voor mij geen Amsterdams gekrakeel. (David Deprez)

Arnon Grunberg schreef: ‘Filmhuis Den Haag is meer dan een bioscoop, het is een cultureel centrum waar ook therapie plaatsvindt, een rendez-voushuis voor romantici en een koffiehuis in de Weense zin van het woord.”’ Dit en nog veel meer vind ik het leukste aan mijn werk. (Geke Roelink)

Ik blijf het geweldig vinden dat ik in de filmsector actief mag zijn, maar vind het erg spijtig dat we het elkaar af en toe zo verdraaid lastig kunnen maken. (Jeroen Huijsdens)

Ik vind het vak nog steeds fantastisch en hoop het nog lang vol te houden. Alleen bovengenoemde ontwikkelingen (vraag 1) maken het soms moeilijk. De markt is zo snel veranderd.  Je krijgt dan wel eens zo’n calimero-gevoel... (Joep Caubo)

Prachtige baan…helemaal gelukkig mee. (Krijn Meerburg)  

Ik ben in elk opzicht gelukkig met mijn job. Zowel de invulling van mijn functie, als de dynamische, broeierige branche waarin ik werk, bevallen me uitstekend. (Thomas Fransman)

Gelukkig in de job omdat de veranderingen veel sneller gaan dan de afgelopen dertig jaar. We zitten in het oog van de storm. (Ron Sterk)

Als directeur van drie kleinere bioscopen kan ik niet altijd direct mee met de nieuwste ontwikkelingen (laser; I Max; Dolby Atmos). Aan de andere kant is dat ook juist weer een uitdaging! (Wendy Vogelzang)Wat vind je de grootste gemiste kans van 2015?

Nog altijd geen doortastende wetgeving en handhaving op het gebied van piracy. (Bas Hol)

Dat ik niet meer naar de bioscoop ben geweest om concurerende films te bekijken. (Claire Vogelenzang)

Elke Europese film die niet ook met Engelse ondertitels wordt uitgebracht is een gemiste kans, want vele duizenden expats blijven op hun honger zitten. (David Deprez)

Dat is vrijwel ieder jaar hetzelfde: het immer minuscule percentage van de overheidsuitgaven dat besteed wordt aan kunst en cultuur. Terwijl alle onderzoek uitwijst dat deze uitgaven niet alleen een vliegwiel zijn voor de lokale economie, maar substantieel bijdragen aan individuele ontplooiing, zelfreflectie, je kunnen verplaatsen in een ander, relativering, maatschappelijke participatie, gezondheid en welbevinden. Dat gun je toch iedereen? (Geke Roelink)

Dat filmliefhebbers na de bioscooprelease nog steeds vaak vier maanden moeten wachten voordat ze legaal een film kunnen zien (Hajo Binsbergen)

Een mooie NL film, NL Oscar inzending, The Paradise Suite, die door de pers lullig wordt neergezet. (Hetty Bosman)

Dat het ook dit jaar weer niet lijkt te lukken om met de gehele filmindustrie eensgezind naar buiten te treden. Distributeurs, producenten en vertoners buitelen over elkaar heen, terwijl we juist de handen ineen moeten slaan op belangrijke dossiers zoals piraterij. Op deze manier blijven we de pubers van de kunstwereld. (Ido Abram)

Dit jaar geen gezamenlijke landelijke actie zoals bijvoorbeeld 2 voor 1. September was erg rustig, daar was ruimte voor een landelijke actie. (Wendy Vogelzang)Naar welke film kijk je het meest uit in 2016?

De verfilming van Hermans’ Nooit meer slapen. (Alex de Ronde)

Grimsby en wat betreft ons eigen product Suicide Squad. (Bas Hol)

Ben benieuwd naar Soof 2. Lijkt me lastig om deel 1 te evenaren dus ben benieuwd naar de invalshoek. (Brenda Weisz Blanchetta-Visser)

Bridget Jones’s Baby (Claire Vogelenzang)

Hail, Caesar! van de Coen Brothers natuurlijk. De trailer is om van te smullen! (David Deprez)

Ik heb wel zin in Hail, Caesar! Van de Coen Brothers,  in Oorlog en Operette van Maaike de Gruyter en in alle Nederlandse documentaires. (Geke Roelink)

Inferno met onder andere Tom Hanks en Felicity Jones. (Gulian Nolthenius)

Deadpool (Hajo Binsbergen)

Untitled Next Bourne Chapter (Han Wolf)

Belgica (Hetty Bosman)

Ik hoop op een prachtige nieuwe Haneke, verheug me natuurlijk op de nieuwe Tarantino en laat me voor de rest graag verrassen, zowel op commercieel als op arthouse gebied. (Ido Abram)

That sugar film. Lekker griezelen over suiker.. (Jan Huib Pannekoek)

Laat ik dan - mede om de gasthoofdredacteur te pleasen - maar zeggen: Brimstone! Nee, ik ben ondanks al die andere titels waar ik mij graag positief door laat verrassen echt ontzettend nieuwsgierig hoe Martin Koolhoven - onze eigen Sergio Leone - zijn western Brimstone er uit gaat laten zien.  (Jeroen Huijsdens)

Meteen in januari staat The Danish Girl met Eddy Redmayne, fantastische nieuwe acteur die gelijk een terechte Oscar won met The Theory of Everything. Deze gedurfde rol wordt zijn tweede.... (Joep Caubo)

Star Trek Beyond (Jordi Wientjes)

Ga ik toch voor King Arthur, ik ben een sucker voor alles met zwaarden en harnassen, hoop maar dat ze het waarmaken… (Karel de Vries)

Gemist in Venetie, film van Laurie Anderson Heart of a Dog. (Krijn Meerburg)  

Vooral heel benieuwd naar Prooi, de nieuwe Dick Maas waarin een op hol geslagen leeuw Amsterdam onveilig maakt. (Peter de Haan)

The Revenant met DiCaprio. (Peter Isaak)

Disney’s The Jungle Book trailer ziet er veelbelovend uit. (Rink Klaassen)

The Revenant. (puur op basis van de trailer) (Ron Sterk)

Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar Knielen op een bed violen en de nieuwe Bridget Jones. (Wendy Vogelzang)

Uitkijken naar films is een riskante bezigheid maar wonderen wensen die zich filmisch uitrollen doe ik zeker. Met name de Nederlandse producties zoals bijvoorbeeld Monk , gaan hopelijk straight to the heart. (Wallie Pollé)  Met dank aan:

Alex de Ronde / Het Ketelhuis Amsterdam - Bas Hol / Warner Bros. Pictures International Holland - Brenda Weisz Blanchetta-Visser / JT Bioscopen - Claire Vogelenzang / United Pictures International Netherlands - David Deprez / Filmtheater Lumiere Maastricht - Geke Roelink / Filmhuis Den Haag - Gulian Nolthenius / Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters - Hajo Binsbergen / Warner Bros. Pictures International Holland - Han Wolf / bioscoopexploitaties in Beuningen, Houten, Malden, Uden en Wijchen - Hetty Bosman / Chasse Cinema Breda - Ido Abram / EYE Amsterdam - Jaap Bruijnen / Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers ( NVPI) - Jan Huib Pannekoek / Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters - Jeroen Huijsdens / Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs - Joep Caubo / bioscoopexploitaties in Venlo en Reuver - Jordi Wientjes / Kinepolis Group - Karel de Vries / United Pictures International Netherlands - Krijn Meerburg / Lantaren/Venster Rotterdam - Marieke Jonker / JT Bioscopen - Martijn Visscher / Kinepolis Group - Peter de Haan / Dutch FilmWorks - Peter Isaak / Utopia Nederland - Pien Houthof / LUX Nijmegen - Rink Klaassen / Kinepolis Booking - Ron Sterk / JT Bioscopen - Thomas Fransman / Lumiere Publishing - Wendy Vogelzang / bioscoopexploitaties in Almelo, Kampen en Zevenaar - Wallie Polle / Cineart

Dirk en Riet
Riet Zegers overhandigt HFN magazine aan Dirk de Lille

 

 

lees meer
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180