banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

Douglas Trumbull: ‘We kunnen dingen veranderen’

07 oktober 2014

Wil de filmindustrie overleven dan zal die zich moeten onderscheiden van televisie en een andere weg moeten inslaan.’ Dat zegt Douglas Trumbull, de visuele visionair die onder meer de special effects van 2001: A Space Odyssey en Close Encounters of the Third Kind vormgaf en nooit ophield na te denken over het verleggen van filmische grenzen. Trumbull sprak tijdens de International Broadcasting Convention (IBC) waar hij op uitnodiging zijn verhaal kwam doen en waar zijn baanbrekende korte film UFOTOG werd vertoond.
Kort na zijn enerverende speech tijdens IBC had Holland Film Nieuws een fascinerend gesprek over de toekomst van cinema. Daarin vertelde Trumbull onder meer dat dat de bioscoopindustrie het als een realiteit moet accepteren dat ‚met name jongeren de smartphone zien als hun multiplex; de plek waar ze toegang hebben tot wát ze willen zien op het moment dat ze het willen zien. De diversiteit van het multiplex wat betreft aanvangstijden en aanbod zit in je broekzak. Wat ga je daar als industrie aan doen?’
Het antwoord schuilt volgens Trumbull in het bouwen van andere bioscopen. Imposante bioscoopzalen waarbij het net is 'alsof je het holodeck van de Enterprise binnenstapt. Ik zou het scherm zo groot willen maken dat het om je hoofd buigt. Dan gebeurt er pas wat!’


Het interviewproject De toekomst van cinema laat deskundigen uit de (inter)nationale filmsector én met personen daarbuiten vanuit hun werkveld een blik werpen op de trends en ontwikkelingen waar bioscopen en filmtheaters mee te maken hebben of krijgen. In de komende editie van Holland Film Nieuws, die 23 oktober verschijnt, staat een verkorte versie van het interview met Trumbull. De uitgebreide versie is nu al exclusief digitaal beschikbaar voor abonnees van het interviewproject.

Douglas TrumbullDouglas Trumbull, foto Arne Kuilman

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Banner_USHIO240x180
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie