banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

Eerste Scriptieprijs uitgereikt

09 mei 2014

Tijdens het branche kennis event dat gisteren in EYE in Amsterdam plaatsvond werd door de Stichting Filmonderzoek voor de eerste keer de dr. J. Ph. Wolff Scriptieprijs uitgereikt. De prijs ging naar Astrid Grootson die in het kader van haar studie Kunstbeleid en -management aan de Universiteit van Utrecht een evaluatie-onderzoek uitvoerde naar de bijdrage van Cineville aan het versterken van de Amsterdamse filmtheatersector.

De winnares kon de prijs, een cheque van 2.000 euro, zelf niet in ontvangst nemen in verband met een verblijf in het buitenland, maar had haar presentatie helemaal gefilmd. Haar ouders namen de prijs namens haar in ontvangst.

Astrid Grootson maakte deel uit van een groep van vijf finalisten die hun afstudeerscriptie voor een volle zaal met filmdeskundigen mochten presenteren. Hun afstudeeronderwerpen varieerden van een onderzoek naar de onderzekerheid in het veld van filmdistributeurs (Roderik Smits) en de impact van de financiële crisis op het bioscoopbezoek (Sanne Slangen) tot de vraag hoe filmtheaters hun marketingmethoden kunnen optimaliseren (Malou Tulleken) en een onderzoek naar het voorspellen van filmtheaterbezoek (Frank Groot).

Met name het onderzoek van Frank Groot, die aan de hand van een zelf ontwikkeld model in staat bleek om 57% van het filmtheaterbezoek te voorspellen, leek aan te slaan bij de vakgenoten verzameld in EYE. De jury bestaande uit voorzitter Peter Bosma, Youry Bredewold en Sandra den Hamer, vond de scriptie van Astrid Grootson inhoudelijk echter toch beter.

Het geldbedrag van de prijs wordt de komende jaren beschikbaar gesteld door dr. J. Ph. Wolff, de oprichter en voormalige voorzitter van de Stichting Filmonderzoek. Hij ontving afgelopen januari de Jan Nijland Zilveren Roos en stelt een deel van het geldbedrag dat hij daarmee kreeg beschikbaar voor de Scriptieprijs die naar hem werd vernoemd. Met de Scriptieprijs wil de Stichting Filmonderzoek onderzoek stimuleren naar bedrijfseconomische, politieke of sociale aspecten van de filmsector.De bijeenkomst werd door Stichting Filmonderzoek aangegrepen om ook de resultaten te presenteren van het vervolgonderzoek naar de effecten van de digitalisering en de nieuwe editie van het Dashboard bioscoopbezoek. Beide onderzoeken zijn via de website van Stichting Filmonderzoek te downloaden.Tot slot werd er door de NVB, de NVF en EYE ook een digitaal archief geopend. De drie partijen hebben ervoor gezorgd dat alle jaarverslagen vanaf 1918 en alle jaargangen van het Officieel Orgaan en het Ledenbulletin van de voormalige Bioscoopbond alsmede alle edities van de tijdschriften FILM en Holland Film Nieuws (tot en met 2012) online te raadplegen zijn. Holland Film Nieuws heeft hiervoor haar volledige archief tot en met 2012 belangeloos beschikbaar gesteld. Het nieuwe archief dat een schat aan waardevolle informatie over de geschiedenis van het Nederlandse film- en bioscoopbedrijf blootlegt, is te raadplegen via www.film-bioscoopbranche.nl.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px