banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

Historie bioscoopbedrijf in 327 pagina's

20 februari 2018

Louis Lumière tussen de bioscoopexploitanten in de hal van het Tuschinski Theater in 1935. Bron EYE.

Op 17 februari 2018 is het precies honderd jaar geleden dat een aantal bioscooppioniers de koppen bij elkaar stak en besloot een branchevereniging voor bioscoopondernemers op te richten uit ergernis over de vermakelijkheidsbelasting. Ter gelegenheid hiervan heeft een groot aantal mensen het afgelopen jaar hard gewerkt om een passend jubileumboek samen te stellen, dat op het eeuwfeest aan alle leden zal worden aangeboden. Een gesprek met hoofdredacteur Frans Westra.

Dit artikel verscheen eerder in Holland Film Nieuws #140

Historicus Frans Westra is sinds jaar en dag filmtheaterprogrammeur in Groningen. Naast een aantal historische publicaties heeft hij in de bioscoopbranche vooral naam gemaakt met het boek Passie voor Cinema, meer dan 40 jaar pionieren in de voetsporen van de Filmliga. Hierin schetste hij samen met Gerlinda Heywegen aan de hand van interviews met filmhuisdirecteuren een overzicht van de geschiedenis van de filmtheaters in Nederland. 

Geschiedschrijving

Aanvankelijk was Westra gepolst om een hoofdstuk te schrijven voor dit jubileumboek, maar van het een kwam het ander. Al snel werd hij – ook op basis van zijn eerdere ervaringen - tot hoofdredacteur gebombardeerd. Zijn streven daarbij was op een moderne wijze geschiedschrijving te bedrijven. Westra: ‘Het moest dus niet één sfeer zijn, niet een klassiek, rechttoe-rechtaanboek met lange teksten. Ik wilde vanuit verschillende blikvelden laten zien wat er in die honderd jaar is gebeurd. Uit mijn netwerk als historicus heb ik mensen benaderd die vanuit een bepaald gezichtspunt een helder, puntig tijdsbeeld konden schetsen. Een jonge, universitair docent uit Amsterdam, Jouke Turpijn, die colleges geeft over de vooroorlogse periode, heb ik gevraagd een artikel te schrijven over de Bioscoopwet van 1926, die verstrekkende gevolgen had vanwege de invoer van een centrale filmkeuring. De Duitse historicus Ingo Schiweck leverde een boeiende bijdrage over de periode rond de Tweede Wereldoorlog en de UFA in Nederland. Hij weet daar meer van dan menig Nederlander.

lees meer

Ilona van Genderen Stort werkt al vijfentwintig jaar in de filmbranche, van programmeur bij Pathé tot salesmanager bij A-Film en EYE. Sinds enkele jaren is ze vooral werkzaam als impact producer film voor documentaires.  Ze is vaste invaller bij Paradiso Films en portretteerde als fotograaf distributeurs en programmeurs in haar boek Face Value.
Website www.adayinalife.nl / Twitter - / Linkedin Ilona van Genderen Stort

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie