banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

Mandy Kean van Electric Cinema: 'Iedereen ziet dat het werkt.’

10 maart 2014

Het is onmiskenbaar een trend in bioscoopland. Boutique Cinemas, Luxus-Kino’s, vip-bioscopen, servicebioscopen de luxe, hoe je ze ook noemt, een ding is zeker, hun populariteit neemt toe en hun aantal is groeiende. In de Engelse wijk Notting Hill staat de bioscoop die de moeder aller boutique cinema’s genoemd mag worden: Electric Cinema.

Zo’n tien jaar geleden kwam het nostalgische theater in handen van de Soho House Group, een horecaonderneming waar exclusiviteit en luxe centraal staan.

In het kader van het project De toekomst van cinema sprak Holland Film Nieuws met Mandy Kean, head of cinema van de Soho House Group. Kean: 'In Amerika zijn de boutique cinemas een groeiende markt. In Engeland is dat sinds 2002 ook aan het toenemen. Iedereen ziet dat het werkt.’

Electric Cinema, dat na een brand in 2012 zes maanden de deuren moest sluiten, heeft maar één zaal. Die telt opvallend genoeg slechts een heel beperkt aantal zitplaatsen. Kean: ‘Voor de overname was dit een gewone bioscoop met 240 stoelen. We hebben er nu 83. Normaal gesproken probeer je als bioscoop toch zo veel mogelijk stoelen te plaatsen om zo de kaartverkoop te maximaliseren.’

Wie naar de film wil in Electric Cinema betaalt doorgaans 18 pond (bijna 22 euro) voor een zetel. Maar dan krijg je ook een uitermate luxueuze ervaring. De aanpak betaalde uit want de eerste vijf jaar na de opening in 2002 had Electric Cinema - het hele jaar door - een gemiddelde bezettingsgraad van maar liefst 90%.

Het publiek van Electric Cinema bestaat volgens Kean uit een interessante mix van veertigplussers en jongeren van rond de vijfentwintig. Die voelen zich niet alleen aangetrokken tot de luxe formule, maar ook door de films die zich hoofdzakelijk toch vooral in het crossoversegment lijken te bevinden.

Kean heeft duidelijk vertrouwen in de oerkracht van filmvertoning in de bioscoop: ‘Ik ben ervan overtuigd dat 35mm terug zal keren, net zoals vinyl dat in de muziekwereld heeft gedaan. Daarom houden wij onze filmprojector.’

Mandy Kean, foto Tanja van Rooden

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie