banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

NATO’s John Fithian: industrie is niet voldoende bezig met de ouder wordende bevolking

08 september 2014

Dat John Fithian positief gestemd is over de toekomst van de bioscoop is niet vreemd. Fithian is immers president en CEO van de Amerikaanse belangenorganisatie. Toch is hij niet helemaal zonder zorgen. De bevolking in de westerse wereld wordt ouder. ‘Het is iets waar we als industrie nog niet voldoende mee bezig zijn. Daar maak ik mij zorgen over.’ Dat zegt Fithian in een nterview met HFN in het kader van het project De toekomst van cinema.NATO vertegenwoordigt ongeveer 32.000 aangesloten bioscoopschermen in de Verenigde Staten. Daarnaast komt de National Association of Theaters Owners op voor de belangen van bioscoopondernemers in 81 andere landen.'Ook al zijn de consumenten in grote lijnen gelijk en is hun ervaring grotendeels dezelfde, de toekomst van de twee continenten gaat heel anders zijn wat publiekssamenstelling betreft.’ Dat zegt John Fithian als hem wordt gevraagd hoe hij de publieksontwikkeling in de Verenigde Staten en Europa zou omschrijven.'In de Verenigde Staten is de latinogemeenschap sterk aan het groeien. In een op de zes huishoudens in de VS wordt Spaans gesproken. In 2050 is dat een op drie. De Spaanstaligen zijn fantastische bioscoopbezoekers. Ze gaan gemiddeld zes keer per jaar naar de film. Ze gaan bovendien groepsgewijs en eten en drinken veel in de bioscoop. De toekomst van cinema in de VS zal om meerdere reden een goede zijn, maar de verandering van de bevolkingssamenstelling is een hele belangrijke reden. In Europe komt de groei voornamelijk uit landen die geen traditie hebben in het naar de film gaan. Dat doet het gemiddelde bioscoopbezoek kelderen.

’

John Fithian is ook wat zorgelijk over de wijze waarop de industrie omgaat met de ouder wordende bevolking in zowel de Verenigde Staten als Europa. 'Het is iets waar we als industrie nog niet voldoende mee bezig zijn. Daar maak ik mij zorgen over. Veel van de content is nog gericht op de achttienjarigen terwijl we meer films nodig hebben voor een ouder publiek. Vreemd genoeg zijn we als industrie elke keer verrast als er een film is voor deze groep die echt aanslaat. Terwijl het een groep is met meer besteedbaar inkomen en vrije tijd.

’

Een uitgebreide versie van het interview is te verkrijgen door een abonnement te nemen op het interviewproject De toekomst van cinema. Dat project laat deskundigen uit de (inter)nationale filmsector én met personen daarbuiten vanuit hun werkveld een blik werpen op de trends en ontwikkelingen waar bioscopen en filmtheaters mee te maken hebben of krijgen. Personen die nog aan bod komen zijn onder meer Dave Monk van de European Digital Cinema Forum (EDCF), cinemavangelist Ted Schilowitz en Hans Dagevos, consumptiesocioloog van de Universiteit Wageningen. Kijk hier voor meer informatie en voor een overzicht van de personen die al zijn geïnterviewd.

John Fithian, foto Tanja van Rooden

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN