banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

Nieuwe vereniging van filmdistributeurs van start

30 maart 2016

Na een lange voorbereidingstijd gaat het nu echt gebeuren. De distributeurs van bioscoop- en arthousefilms en die van home entertainment bundelen hun krachten in een nieuwe belangenvereniging. Vrijdag 1 april aanstaande markeert het begin van Filmdistributeurs Nederland (FDN).

‘De mediawereld is enorm aan het veranderen’, meldt het persbericht van FDN. ‘Ook de brancheorganisaties moeten daar in meegaan’. En dat gaat nu dus gebeuren. FDN komt in de plaats van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) en NVPI Video, de vereniging die opkwam voor de belangen van distributeurs op de markt van home entertainment.

De eerste gesprekken over het samenbrengen van wereld van cinema en home entertainment op het niveau van de branchevereniging vonden meer dan twee jaar geleden al plaats. Er ging echter heel wat overleg aan vooraf voordat er overeenstemming kwam over het precieze hoe, waar en wanneer.

Over het waarom was iedereen het blijkbaar wel eens. De bioscoopmarkt maakt namelijk een flinke groei door, maar die van home entertainment staat onder druk door nieuwe business- en distributiemodellen en het illegaal gebruik van films en tv-series, aldus de verklaring van de nieuwe vereniging. Dus lag één branchevereniging voor alle distributeurs voor de hand.

De taken van FDN worden uitgevoerd door de medewerkers van NVPI onder leiding van directeur Jaap Bruijnen. Maar in de nieuwe vereniging is ook een belangrijke rol weggelegd voor werkgroepen. In deze werkgroepen zitten vertegenwoordigers van distributeurs waarmee kennis uit het veld ‘doorklinkt in de oplossingen voor de uitdagingen waar filmdistributeurs voor staan’.

De nieuwe belangenvereniging zegt zich met name in te zullen zetten op het vlak van promotie, het aanbieden van marktinformatie en statistiek, de ontwikkelingen van beleid rondom Nederlandse films, lobby en public affairs én het bestrijden van illegaal downloaden en streamen.

In het aankomende nummer van Holland Film Nieuws, dat 7 april verschijnt, staat een interview met Jaap Bruijnen over de oprichting van FDN.

FDN filmdistributeurs nederland

lees meer

Riet Zegers

Riet Zegers is uitgever van Holland Film Nieuws en verantwoordelijk voor de eindredactie en advertentieverkoop. Met haar bedrijf Filmplan verzorgt zij de programmering van diverse bioscopen en filmtheaters door het hele land. Daarnaast houdt Filmplan zich bezig met een breed scala aan filmgerelateerde projecten (o.a. het uitgeven van het adresboek).
Website www.filmplan.nl / Linkedin riet-zegers

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px