banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

Ted Hope: 'Eigenlijk moet het hele systeem worden gereboot’

06 augustus 2014

Volgens producent Ted Hope moet de hele filmsector op de schop. ‘Het businessmodel en de filmvorm waar Hollywood mee werkt, zijn gebaseerd op ouderwetse principes die niet meer werken in de tijd waarin wij leven. Er wordt niet gekeken naar wat mensen willen zien en hoe, en ook niet naar wat de artiesten willen vertellen.’
Hope, producent van films als Eternal Sunshine of the Spotless Mind en Happiness én tegenwoordig CEO van het Amerikaanse online abonnementenplatform Fandor, was in Amsterdam voor Filmmaking in the Digital Age, een evenement van het Binger Filmlab. HFN sprak uitgebreid met hem in het kader van het interviewproject de toekomst van cinema.

‘

Er zijn veel zaken in de sector die bewijzen dat die niet meer goed werkt. De voornaamste daarvan is dat goede films volgens mij niet meer worden bekeken. Voorheen was er het vertrouwen dat als je film aansloeg op filmfestivals en daar een goede ontvangst had bij de critici en het publiek, die wel zou gaan lopen. Maar dat is niet meer het geval,’ aldus Hope.'Toen ik met het maken van films begon en er voor een film meerdere geïnteresseerde kopers waren, leverde de licentie voor de rechten van Noord-Amerika 50% van de kosten op. Dat is enorm teruggelopen. Vandaag de dag krijg je - met een beetje geluk - nog maar 10% gedekt. Als je daarbij optelt dat de internationale verkoopmarkt 40% is gedaald, dan zie je dat we zo’n 80% van onze waarde zijn kwijtgeraakt in de laatste tien jaar. Dat is niet iets waar je nog op kunt bouwen'.

Hope denkt echter niet dat het probleem wordt veroorzaakt door de hoeveelheid films die worden gemaakt. 'Ik denk echt dat het aan de structuur ligt. Er is ook niemand die zegt dat we te veel kunst maken, te veel muziek of te veel mode. Die structuur is ontstaan in een tijd waarin je nog in staat was om eenieders aandacht te trekken. We leven nu echter in een tijd van voortdurende afleiding. Het punt is dat de filmindustrie er niet in is geslaagd om mensen te verbinden met de films waar zij zeer waarschijnlijk goed op zullen reageren.’De uitgebreide versie van het interview is te lezen door een abonnement te nemen op De toekomst van cinema. Dat interviewproject laat deskundigen uit de (inter)nationale filmsector én met personen daarbuiten vanuit hun werkveld een blik werpen op de trends en ontwikkelingen waar bioscopen en filmtheaters mee te maken hebben of krijgen. Een verkorte versie van het interview is te lezen in Holland Film Nieuws nummer 119 die 14 augustus aanstaande verschijnt.Ted Hope, foto Arne Kuilman

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px