banner Pieter Konijn
NIEUWS - In beeld

Zilveren Roos voor Lauge Nielsen; Zilveren Roosje voor Dana Linssen en de Filmkrant

09 januari 2018

Voormalig Pathé-directeur Lauge Nielsen is de winnaar van de bioscoopprijs, de Jan Nijland Zilveren Roos 2017. De aanmoedigingsprijs, het Zilveren Roosje, gaat naar filmjournalist Dana Linssen en de Filmkrant, waar zij hoofdredacteur van is. De jaarlijkse bioscoopprijzen werden vandaag in Amsterdam uitgereikt.

De Zilveren Rozen worden sinds 2013 weer opnieuw uitgereikt. De afgelopen jaren gebeurde dat tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van NVBF en FDN in Pathé Tuschinski.

Lauge Nielsen nam in mei 2017 afscheid als directeur van Pathé. Hij gaf jarenlang leiding aan het bedrijf en zorgde ervoor dat Pathé en het Nederlandse bioscoopbedrijf een grote ontwikkeling doormaakte. Het leidde tot veel nieuwbouwbioscopen en een stijgend bioscoopbezoek. Voor zijn jarenlange inzet verdiende hij volgens de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award de Zilveren Roos.

In het juryrapport werd over Lauge Nielsen gezegd: 'Zonder op de voorgrond te willen treden was hij toch altijd nadrukkelijk aanwezig. Zijn zwijgzaamheid is legendarisch, maar iedere uitspraak was altijd to-the-point. Een strategische denker én doener.'

Lauge Nielsen kreeg de prijs uit handen van stichtingsvoorzitter Mario Bruna. Naast de Zilveren Roos - en bijbehorende speld - kreeg Nielsen een geldbedrag van twintigduizend euro die hij - naar men hoopt - deels gaat inzetten voor een activiteit die het bioscoopbedrijf ten goede komt.

Het Zilveren Roosje werd vanmiddag toegekend aan de Filmkrant en hoofdredacteur Dana Linssen. Volgens de jury verdient Linssen de aanmoedigingsprijs omdat zij ervoor zorgt dat 'haar aanstekelijke liefde voor film en filosofie als een vonk overslaat op de lezer. Ze bewandelt haar eigen weg door de stroom aan beelden om ons heen en slaat een onverwacht pad in.'

De 37-jarige Filmkrant 'onderscheidt zich met zijn essays, achtergrondartikelen en zomerspecials, waarmee het een belangrijke bijdrage aan een levendige filmcultuur levert. Voor filmtheaters is er geen betere manier om hun publiek te informeren dan via dit filmblad.', aldus de jury.

Met het ontvangen van het Zilveren Roosje is een geldbedrag gemoeid van vijfduizend euro.

Lauge Nielsen en Dana Linssen. Foto Ilona van Genderen Stort.

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN