banner Pieter Konijn
NIEUWS - In productie

Atsma en Derwig spelen bankiers van het verzet

23 december 2016

Grote namen in de verfilming van het leven van bankier en verzetsheld  Walraven (Wally) van Hall, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bekend werd als de bankier van het verzet. Joram Lürsen voert de regie over het WOII-drama dat als titel Bankier van het verzet kreeg.

Wally van Hall (1906-1945) richtte in de oorlogsjaren een ondergrondse bank op om verzetsactiviteiten te financieren en bedacht daarvoor met zijn broer Gijs de grootste bankfraude in de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens werden onder het oog van de bezetters uit de Nederlandse Bank gesluisd. Hoewel  beide broers betrokken waren kreeg alleen Wally de bijnaam 'bankier van het verzet'.

Jacob Derwig speelt Gijs van Hall, de broer en zakenpartner van Wally van Hall (Barry Atsma). De regie van het oorlogsdrama is van Joram Lürsen (Publieke werken); het scenario werd geschreven door Marieke van der Pol (Bride Flight) en de productie is in handen van NL Film.

De opnamen van Bankier van het verzet gaan eind februari van start; de film wordt voorjaar 2018 in de bioscoop verwacht. De distributie wordt verzorgd door Dutch FilmWorks.

 

Barry wordt bankier / Dutch FilmWorks / Jerome de Lint

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 1
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Christina Dorjee 23-04-2017 om 12:22 uur
Waarom wordt er zoveel nadruk gelegd op alleen Walraven van Hall en zijn broer Gijs in allerlei aankondigingen van de film Bankier van het Verzet?
Waarom wordt Jacob Buijs (derde hoofdpersoon, vertolkt door Jochum ten Haaf) niet duidelijker naar voren gebracht in aankondigingen? Hij was bescheiden, meer steun op de achtergrond. Is dat minder spectaculair? Ik denk van niet. Jacob Buijs was een held. Een bescheiden man. Hij betekende immens veel in het verzet, volkomen te vertrouwen boezemvriend van Walraven. U kent het verhaal uit de boeken.
Na de oorlog was hij voogd voor het gezin van Walraven, op verzoek van hem die door de moffen gefussilleerd in Haarlem. Soms ten koste van sommige kleinkinderen. Persoonlijk, als hooggevoelig klein meisje, leed ik onder het ernstige trauma van grootvader, na WO II. Hij was kapot, kon er niet meer over praten. Ik logeerde nogal eens bij mijn grootouders in Zaandam. De aandacht van Tilly van Hall en later hun kinderen ging alleen uit naar mijn jongste broer Walraven Jaap (genoemd naar Walraven en mijn grootvader), die het minst leed onder de psychische toestand van grootvader. Hij wilde gewoon niet daar logeren.! Is een naam dan
belangrijker dan de menselijkheid? Ik kreeg trouwens de naam Christina, naar mijn grootmoeder. Er zit nog steeds een pijn bij me. Maar goed. Ik wilde dit
alles toch even vertellen.
Heel vriendelijke groet van Christina Dorjee
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN